Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 -

Με Ζάεφ, Ράμα, Ερντογάν και Τραμπ θα συναντηθεί ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑΓια τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου από την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη, αναχωρεί την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον όμως έχουν οι διμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ως γνωστόν ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την ελληνική πλευρά να ενδιαφέρεται για προσέλκυση επενδύσεων και την αμερικανική να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, όσον αφορά στις πηγές ενέργειας και τις ενεργειακές διόδους προς Ευρώπη.

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται και ενώ οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αυξάνονται διαρκώς τον τελευταίο μήνα. Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημερωτική σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και ο κ.Μητσοτάκης προφανώς θα θέσει το ζήτημα στον κ.Ερντογάν.

Πολιτικά κρίσιμη είναι όμως και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό καθώς η συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να προκαλεί αμηχανία στη ΝΔ, η οποία την είχε κατακεραυνώσει ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ως κυβέρνησή εκ των πραγμάτων κάνει στροφή στο ρεαλισμό.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:
-Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διμερείς συναντήσεις
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump (24/9), τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan (25/9), τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison (24/9) και της Ινδίας Narendra Μοdi (26/9).

O κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Edi Rama (23/9) και τον Zoran Zaev (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου Hashim Thaci (23/9) και την Πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zourabichvili (24/9).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (24/9).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.