Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 -
Ξάστερος ουρανός

5 °C

Σήμερα, 18. Φεβρουαρίου 2019

Πολιτισμός/ΤέχνεςZεϊμπέκικο: Γνωρίστε τις ρίζες του

Για την καταγωγή των ζεϊμπέκων έχουν ακουστεί πολλά αλλά το σίγουρο είναι ότι από τις αρχές του 1900 το ζεϊμπέκικο δεν είναι ο χορός μιας μάλλον περιθωριακής ομάδας στην Τουρκία αλλά υιοθετείται από ανθρώπους του Τουρκικού κοινωνικού περιθωρίου, όπως οι νταήδες και απ’ εκεί τους αντέγραψαν οι δικοί μας.

 

Τι έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες όταν πέθαινε κάποιος: Νεκρικά έθιμα

Η ταφή των νεκρών στην Αρχαία Ελλάδα ήταν θρησκευτικό καθήκον των οικείων τους και προβλεπόταν από το νόμο. Η αμέλεια από τους οικείους, θεωρείτο βαρύ έγκλημα στον ηθικό χαρακτήρα του νεκρού. Θεωρούσαν υποχρέωσή τους την τέλεση της ταφής, επειδή πίστευαν ότι από την ανάπαυση του σώματός τους εξαρτιόταν και η αποδοχή και ανάπαυση της ψυχής τους στα Ηλύσια Πεδία.Στους τηλεοπτικούς δέκτες η Ιταλική μόδα της δεκαετίας του '70

Η Mediaset ετοιμάζει τηλεοπτική σειρά τεσσάρων επεισοδίων, η οποία θα είναι τοποθετημένη στη δεκαετία του ’70 και θα προβάλλει την εξέλιξη των Ιταλών σχεδιαστών που βοήθησαν στην οικοδόμηση της βιομηχανίας μόδας της χώραςΗ σειρά με τίτλο «Made in Italy» θα προβληθεί το φθινόπωρο και ο Τζόρτζιο Αρμάνι θα είναι ένας από τους σχεδιαστές, στη ζωή του οποίου θα αναφέρεται.Duke Ellington: Σαν σήμερα μπήκε στο στούντιο για ηχογράφηση το θρυλικό "Take the A train"

Από τις πιο αναγνωρίσιμες συνθέσεις της τζαζ, σήμα κατατεθέν της ορχήστρας του Ντιουκ Έλινγκτον. Γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1939 από τον νεαρό συνθέτη, πιανίστα και ενορχηστρωτή Μπίλι Στρέιχορν και χρειάστηκε μεγάλη δόση τύχης και ευτυχών συμπτώσεων για να θεωρείται στις μέρες μας ένα από τα κλασσικά κομμάτια της τζαζ.Παράκληση στον Πρωθυπουργό για να μην της κλείσουν το θέατρο

30 χρόνια δημιουργικής πορείας και σημαντικών παραστάσεων για την Αννα Κοκκίνου και το θέατρο Σφενδόνη κινδυνεύουν να χαθούν. Το ιστορικό θέατρο της Αθήνας κινδυνεύει να κλείσει με την κατηγορία των «συσσωρευμένων ενοικίων».