Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Ο Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην παραδώσουν στην ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας τα συστήματα ραντάρ



Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ δε θα παραδώσουν στην ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας φορητά πυραυλικά συστήματα ραντάρ για την αντιμετώπιση της αεροπορίας.

"Επειδή η αμερικανική ηγεσία, αν και έχουμε διαφωνίες, είναι προφανώς άνθρωποι λογικοί και γνωρίζουν ότι αυτά τα όπλα μπορούν να βρεθούν στα χέρια εκείνων, και πολύ σύντομα μάλιστα, θα τα χρησιμοποιήσουν και κατά των Αμερικανών πιλότων που πετούν στον ουρανό της Συρίας. Βεβαίως, παράνομα πετούν, αλλά το κάνουν", είπε ο Β. Πούτιν την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Διεθνούς Λέσχης "Valday".
"Νομίζω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να τους εμποδίσει να τους παραδώσουν όπλα τέτοιου είδους ", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ταυτόχρονα ο Πούτιν ανέφερε ότι τώρα ψάχνει επαφές με την ένπλη αντιπολίτευση της Συρίας μετά τις συνομιλίες με τον Άσαντ στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ Άσαντ δεν διαφωνεί η Ρωσία να στηρίζει την ένοπλη αντιπολίτευση στη μάχη με το "Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους Βλαδίμιρ Πούτιν.

"Τον ρώτησα, πώς θα αντιδράσετε, αν τώρα θα βρούμε στη Συρία ακόμα και την ένοπλη αντιπολίτευση, αλλά είμαστε πραγματικά έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε και να καταπολεμούμε τους τρομοκράτες, το ISIS; Πώς θα αντιδράσετε, αν στηρίξουμε τις προσπάθειές τους στη μάχη με την τρομοκρατία, όπως στηρίζουμε και το στρατό της Συρίας;» είπε ο Ρώσος ηγέτης στη συνεδρίαση της Διεθνούς Λέσχης "Valday" στο Σότσι.

Όπως είπε ο πρόεδρος, ο Άσαντ του απάντησε: "Θα αντιδράσω θετικά ".

"Το σκεφτόμαστε τώρα και δοκιμάζουμε, αν πετύχουμε, να περάσουμε τις συμφωνίες αυτές στο πρακτικό πεδίο ", τόνισε ο Πούτιν.

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν επίσης παρατήρησε ότι στόχος των ΗΠΑ στη Συρία είναι η απαλλαγή από τον πρόεδρο της χώρας Μπάσαρ Άσαντ, ενώ ο στόχος της Ρωσίας είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η βοήθεια στη Δαμασκό σε αυτές τις συνθήκες.

"Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να απαλλαγούν από τον Άσαντ. Μάλλον είναι έτσι. Ο στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Άσαντ να νικήσει την τρομοκρατία και με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει συνθήκες για την έναρξη και, ελπίζω, επιτυχή διεξαγωγή και την ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας διευθέτησης. Νομίζω ότι είναι η μόνη σωστή διέξοδος", είπε ο Πούτιν, απαντώντας στο σχόλιο ενός από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Λέσχης, ότι "ο στόχος των ΗΠΑ είναι να απαλλαγούν από τον Άσαντ, ενώ ο στόχος της Ρωσίας είναι να στηρίξει τον Άσαντ ".

ΟΙ στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία προστατεύουν πρώτα από όλα τα συμφέροντα των Ρώσων, όλοι τους είναι ήρωες, θεωρεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν.

"Πρώτα από όλα προστατεύουν τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού. Χτυπούν τρομοκράτες και τις ομάδες τους που παρουσιάζουν απειλή για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος στη συνεδρίαση της Διεθνούς Λέσχης "Valday". «Βεβαίως, ρισκάρουν και την υγεία, και τη ζωή τους. Από αυτή την άποψη όλοι τους είναι ήρωες. Επέλεξαν όμως αυτό το επάγγελμα από μόνοι τους, είναι η επιλογή τους. Τους καμαρώνω ".

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι τον εκπλήσσει η ικανότητα στρατιωτικών πιλότων με άριστη δεξιότητα να χειρίζονται αεροσκάφη με όλες τις υπερφορτώσεις που αισθάνονται. "ΟΙ υπερφορτώσεις είναι τρομερές. Είναι ανώτατο πιλοτάρισμα στην κυριολεξία. Αυτοί οι άνθρωποι αναμφισβήτητα αξίζουν τον κάθε σεβασμό ", παρατήρησε ο επικεφαλής του κράτους.

Μιλώντας για την ανάγκη να πολεμούμε με τους τρομοκράτες στη Συρία, ο Πούτιν τόνισε: "50 χρόνια πριν ο δρόμος στο Λένινγκράντ με έχει μάθει έναν κανόνα: αν ο ξυλοδαρμός είναι αναπόφευκτος, πρέπει να χτυπήσεις πρώτος ".

Όπως είπε ο πρόεδρος, η απειλή των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Ρωσία λόγω της δράσης της στη Συρία δεν έγινε ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη, "υπήρχε και υπάρχει δυστυχώς ".

"Δεν έχουμε κάνει τίποτε, για παράδειγμα, στη Συρία, Τι έκανε τους τρομοκράτες να χτυπήσουν το σιδηροδρομικό σταθμό στο Βολγκογκράντ; Είναι μια απάνθρωπη λογική τους, είναι η μάχη με τη Ρωσία όπως είναι. Για το λόγο αυτό καλύτερα να τους πολεμούμε, παρά να τους περιμένουμε εδώ ", είπε ο Πούτιν.