Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Αναφορές για επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία – Ανησυχία ότι επίκειται εισβολή στη ΡάφαΟι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γάζα ανέσυραν τα σώματα 180 Παλαιστινίων που βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, δύο εβδομάδες μετά που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή.

Μία από τις δύο τουλάχιστον αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκότωσε συνολικά 22 άτομα ανάμεσά τους 18 παιδιά και 3 γυναίκες- η πλειοψηφία από την ίδια οικογένεια -, σύμφωνα με τα αρχεία των νοσοκομείων της Λωρίδας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 14 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη.

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας βρίσκεται παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο περιφερειακές δυνάμεις και θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει σοβαρές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι περιφερειακές εντάσεις.

Η αδύναμη θέση της Ιορδανίας συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε περιφερειακή ενέργεια – μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ ή μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα – μπορεί να έχει εμπρηστικές συνέπειες στο εσωτερικό.

«Οποιοσδήποτε επικείμενος ιρανο-ισραηλινός πόλεμος θα βάλει την Ιορδανία σε τεντωμένο σκοινί», δηλώνει στο Al Jazeera ο Sean Yom, ειδικός σε θέματα Ιορδανίας στο Temple University και συγγραφέας του From Resilience to Revolution.

«Δημόσια, πρέπει να μείνει έξω από τη σύρραξη. Δεν μπορεί να συμπαραταχθεί με κανέναν από τους αντιμαχόμενους», προσθέτει.

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου συνομίλησε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε η Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την απόφαση επιβολής κυρώσεων σε μια αμφιλεγόμενη μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ανέφερε δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, επικαλούμενος το γραφείο του Γκαντς

Προχθές Σάββατο, το Axios ανέφερε πως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda που έχει επιχειρήσει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα χθες πως θα αγωνιστεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται αργότερα σήμερα Δευτέρα στην Ουκρανία για να συζητήσουν σχετικά με την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Θα επιδιωχθεί να κλειστεί συμφωνία για το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το προπερασμένο Σαββατοκύριακο.

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία.