Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λόγω fake news η συγκέντρωση προσφύγων στα Διαβατά



Νέο σκηνικό έντασης ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το μεσημερι μπροστά από τη δομή των Διαβατών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voria.gr, πρόσφυγες, που μάζεψαν τα πράγματα τους, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φύγουν από το σημείο με κατεύθυνση την Ειδομένη. Στην «έφοδο» των προσφύγων, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν. Μετά την αποτυχία της εξόδου, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις από τη δομή, βάζοντας φωτιά σε ξερά χόρτα, αλλά απωθήθηκαν ξανά από τους αστυνομικούς. Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική. Η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ατόμου. Στο σημείο έσπευσε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για να σβήσει τη φωτιά.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πληροφορία ότι οι πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν σε Διαβατά και Σταθμό Λαρίσης είχαν πέσει θύματα fake news στο ίντερνετ για άνοιγμα συνόρων. Ο υπουργός χαρακτηρίζει «θύματα παραπληροφόρησης» τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί από χθες έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατά 99% –γιατί υπάρχουν και οι "πονηροί"– έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο Δ. Βίτσας εκτιμά πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί «μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί».

«Εμείς», πρόσθεσε, «κάνουμε μια κοινή έκκληση, ο καθένας από τη δική του τη μεριά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία έχει εκδώσει ανακοίνωση σε έξι γλώσσες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, άλλες οργανώσεις διεθνείς, ότι όλα αυτά που ξέρουν είναι ψέματα και η κανονική πληροφόρηση είναι από τις ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Και πρέπει να πειστούν να επιστρέψουν στους ικανοποιητικούς έως πολύ καλούς χώρους, στους οποίους τους φιλοξενεί το ελληνικό κράτος». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις» και κάλεσε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

Όπως είπε ο Δ. Βίτσας, έχει δημιουργηθεί ένα info point, ένα σημείο πληροφόρησης στα Διαβατά, όπου μπορούν οι πρόσφυγες να παίρνουν πληροφορίες και μπορούν να βοηθηθούν να επιστρέψουν εκεί όπου φιλοξενούνται. Διευκρίνισε, δε, ότι «αν αποφασίσουν να γυρίσουν, επειδή καταλαβαίνουμε ότι ξόδεψαν κάποια λεφτά απ' αυτά τα λίγα που έχουν, έχουμε εμείς τρόπους, μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να επιστρέψουν από εκεί που έφυγαν. Βεβαίως υπάρχουν δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν αυτοί που μένουν στην Αθήνα κατά κύριο λόγο, άλλοι που μένουν στην Εύβοια. Ξέρουμε τη σύνθεση. Δεν είναι από τη βόρεια Ελλάδα όλοι αυτοί. Ξέρουμε και τον προγραμματισμό αυτών που μιλάνε στα social media».


Πρόσφυγες και μετανάστες στις γραμμές του τρένου στο Σταθμό Λαρίσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Αποχωρούν σταδιακά οι πρόσφυγες από το σταθμό Λαρίσης 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μειώνεται σταδιακά ο πληθυσμός των προσφύγων, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονταν στο σταθμό Λαρίσης με αίτημα να μεταβούν στη βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Ήδη τα πρώτα πούλμαν μετέφεραν πρόσφυγες πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται. «Γίνεται μια προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν. Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος μετέβη με κλιμάκιο του υπουργείου στο σταθμό Λαρίσης.

 

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ανασταλεί και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους.

Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους επιβάτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη πάρει άσυλο και πρέπει να παρουσιαστούν στη δομή τους, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν, λόγω της γενικής απαγόρευσης. Τα δρομολόγια του προαστιακού από το σταθμό Λαρίσης επίσης δεν εκτελούνται. Μια ομάδα ανθρώπων σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η οποία έπρεπε να επιστρέψει στην Πελοπόννησο, μετά από μεσολάβηση του Μ. Κλάπα, τελικά αναχώρησε για τον προορισμό της.