Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καταπολεμήστε το άγχος με σωστή διατροφή!



Η διατροφή, στο βαθμό που της αναλογεί, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του άγχους. Υπάρχουν λοιπόν, κάποιες τροφές που τις έχεις σίγουρα στο σπίτι αλλά μπορείς να τις έχεις και στο συρτάρι του γραφείου και να τις καταναλώνεις σαν ένα υγιεινό και “αγχολυτικό” σνακ.

Ξεφλούδισε ένα πορτοκάλι
Όλα τα εσπεριδοειδή, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ είναι καλές πηγές βιταμίνης C, η οποία φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του στρες. Το καλύτερο; Η βιταμίνη C συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, άρα βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να “κρύβονται” οι επιπτώσεις του στρες στο πρόσωπο.

Μην ξεχνάς τους ανάλατους ξηρούς καρπούς
Οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας, η οποία από μόνη της μπορεί να σε “τσιτώσει” ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και μαγνησίου, δηλαδή ουσιών που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης -του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την καλή διάθεση και την ευφορία!

Βάλε στο μενού κριτσίνια, μπάρες και ποπ κορν
Κριτσίνια ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ακόμη και σπιτικά ποπ κορν. Τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σεροτονίνης και να συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Πάρε μαζί σου μια μπανάνα
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, η μπανάνα περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης, που αποτελεί πρόδρομο ουσία της ουσίας της “χαράς” που αναφέραμε πριν, της σεροτονίνης.

“Φακέλωσε” το χαμομήλι
Όταν είσαι σε κατάσταση έντονου στρες, είναι καλό να αποφύγεις ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, γιατί θα σε κάνουν ακόμη πιο νευρικό. Φύλαξε λοιπόν φακελάκια χαμομηλιού στο συρτάρι και απόλαυσε ένα ρόφημα όταν τα πράγματα ζορίζουν, καθώς έρευνες δείχνουν πως τα ροφήματα χαμομηλιού έχουν ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση.