Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο δεκάλογος του σωστού σνακ!



Πολλοί ακόμη δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τη διαφορά μεταξύ του σνακ και του ….τσιμπολογήματος. Η βασική αρχή πάντως είναι ότι το πρώτο μας βοηθά να διατηρήσουμε έναν υγιή οργανισμό και μία αξιοπρόσεκτη σιλουέτα ενώ το δεύτερο απλά…όχι.

Συνήθως το τσιμπολόγημα έχει αρνητκή χροιά καθώς αυτόματα ο νους μας πάει σε κάτι ανθυγιεινό αλλά σε μικρή ποσότητα (άρα το δικαιολογούμε). Ωστόσο, το σνακ και μάλιστα ένα υγιεινό και γευστικό σνακ, σύμφωνα με το health.com γεμίζει τις «τρύπες» στην καθημερινή διατροφή μας, ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια αλλά και συντήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους.

Αλλά δεδομένου ότι το «υγιές σνακ» μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρο, ακόμα τουλάχιστον, ας δούμε τις 10 εντολές του σνακ, για να μας λυθούν επιτέλους οι απορίες.
 

Ένα αλλά πόσο;
Μόλις επιλέξετε ένα σνακ, μετρήστε την κατάλληλη δόση, καθίστε και απολαύστε το. Αποφεύγετε να τρώτε κατευθείαν από το κουτί των δημητριακών ή ενώ στέκεστε στον πάγκο της κουζίνας, επειδή είναι πιο πιθανό να παρεκτραπείτε και να καταναλώσετε (πολλά) περισσότερα από το ένα υγιεινό σνακ, που χρειάζεστε.
 

Έτσι για τα κενά
Η χρησιμότητα και ο λόγος ύπαρξης του σνακ είναι να συμπληρώσει τις τρύπες στη διατροφή σας, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό σας. Αν δεν καταναλώσετε λαχανικά στο μεσημεριανό σας γεύμα, καταναλώστε τα ως σνακ το απόγευμα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, αφού τα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν λιγότερες θερμίδες και μεγαλύτερη θρεπτική αξία από μια χούφτα καραμέλες για παράδειγμα.
 

Η ώρα της λιγούρας
Μήπως είστε από εκείνους που δε μπορούν με τίποτα να βγάλουν από το μυαλό τους την ιδέα μίας λαχταριστής σοκολάτας; Τα νέα είναι καλά για σας. Μην καταπιέσετε τη λιγούρα σας, απλά προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις καλύτερες πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιήσετε τον πόθο σας, χωρίς τύψεις.
 

Ο μαγικός αριθμός: κάτω από 200 θερμίδες
Είναι σημαντικό να κρατήσετε το σνακ σας μεταξύ 150 και 200 θερμίδων, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Αν βέβαια αυτό το νούμερο σας ακούγεται μικρό, σύντομα θα αλλάξετε γνώμη, καθώς υπάρχουν άπειρες επιλογές για υγιεινά και κυρίως γευστικά σνακ ακόμα και κάτω των 150 θερμίδων.
 

Για την προπόνηση
Το σνακ είναι το κλειδί για μια καλή προπόνηση και μία σωστή φυσική κατάσταση. Μάλιστα, ένα υγιεινό σνακ πριν από την γυμναστική θα πρέπει να προσφέρει έναν συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων για να σας δώσει ενέργεια και θα πρέπει να καταναλώνεται περίπου 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Για την ιδανική ανάκτηση των χαμένων σας δυνάμεων, επιλέξτε μετά την προπόνηση επίσης ένα σνακ που συνδυάζει την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες, συστατικά ιδανικά για καλοσχηματισμένους μυς.
 

Σνακ με συνοδεία
Μερικές γουλιές νερό μετά από το σνακ σας, είναι το κόλπο για να αισθανθείτε το αίσθημα πληρότητας και να μην προβείτε σε νέες διατροφικές…περιπέτειες. Εξάλλου το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό και «ικανοποιεί» το στομάχι σας, χωρίς την προσθήκη επιπλέον θερμίδων.
 

Μικρά γευστικά διαλείμματα
Αυτό ακριβώς πρέπει να είναι τα σνακ. Επειδή είναι μικρό σε ποσότητα, το σνακ οφείλει να σας προσφέρει το μέγιστο της 15λεπτης αυτής απόλαυσης. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι να το καταναλώσετε αργά και σταθερά, ώστε όταν τελειώσει να έχετε την αίσθηση ότι χορτάσατε. Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα θα αποφύγετε με ευκολία μέχρι το επόμενο γεύμα σας, την επιθυμία για φαγητό.
 

Τριπλή απόλαυση
Η αλήθεια είναι ότι μία χούφτα κράκερ όχι μόνο δε θα σας χορτάσει αλλά δε θα σας ικανοποιήσει ούτε στο ελάχιστο. Για ένα λαχταριστό σνακ, ο σωστός συνδυασμός των πρωτεϊνών, των  υδατανθράκων και των λιπών θα σας κρατήσει χορτάτους επιτρέποντας στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας να σταθεροποιηθούν. Ένας συνδυασμός από φρούτα, λαχανικά και ψωμί με ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή τυρί είναι η καλύτερη απάντηση.
 

Έσω έτοιμος
Όταν είστε στο δρόμο, είναι πιθανό να αρπάξετε οποιοδήποτε σνακ βρεθεί μπροστά σας. Στις περιπτώσεις αυτές μάλιστα, το πιο βολικό (τύπου τσιπς κ.λπ) είναι η λύση που δίνετε στην πείνα σας. Για να αποφύγετε αυτές τις ανθυγιεινές επιλογές, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας μια υγιεινή εναλλακτική. Ετοιμάστε από πριν ένα μικρό σακουλάκι με ξηρούς καρπούς, μία μπάρα ενέργειας ή κάποια φρούτα ώστε να μην αναγκαστείτε να προβείτε σε επιλογές που σύντομα θα μετανιώσετε.
 

Ποια κιλά;
Αν θέλετε να χάσετε περιττό βάρος, το σνακ είναι η επιλογή που θα σας προσφέρει αβίαστα αυτή την επιθυμία. Το σνακ περιορίζει την πείνα σας, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταναλώσετε αργότερα υψηλής θερμιδικής αξίας λιχουδιές, ενώ παράλληλα κρατά το μεταβολισμό σας σε εγρήγορση.