Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέα έρευνα: O καφές επιδεινώνει τις καρδιακές αρρυθμίες



Είναι ήδη γνωστό ότι η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και αδιαμφισβήτητα τα άτομα με καρδιακές αρρυθμίες, πρέπει να καταναλώνουν όσο λιγότερη καφεΐνη μπορούν.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφερε στο φως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, δεν προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες. Αντίθετα, η μελέτη διαπιστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από τις αρρυθμίες, σύμφωνα με το Wikihealth.

Ο καφές επιδεινώνει τις καρδιακές αρρυθμίες;

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερους από 386.000 ανθρώπους, που κατανάλωναν καφέ σε καθημερινή βάση. Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους σε διάφορους παράγοντες που αφορούσαν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν το πώς σχετίζεται η πρόσληψη καφέ με την υγεία της καρδιάς τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης ενός φλιτζανιού καφέ και του ταχύτερου καρδιακού παλμού. Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον καφέ την ημέρα, οδηγούσε σε 3% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών.

Όπως τόνισε ο Δρ. Gregory Marcus, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και επικεφαλής της μελέτης, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών.

Τι ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες στη σχέση καφεΐνης και αρρυθμιών;

Εκτός από την αναζήτηση οποιασδήποτε σχέσης ανάμεσα στην πρόσληψη καφέ και αρρυθμιών, η μελέτη αξιολόγησε τους συμμετέχοντες και για γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο μεταβολισμού της καφεΐνης στο σώμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Mendelian randomization, εξέτασαν τα γενετικά δεδομένα των συμμετεχόντων, για να μπορέσουν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει γενετική βάση στην σχέση καφεΐνης και αρρυθμιών.

Ο Δρ. Marcus και η ομάδα του, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν γονιδιακές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα γονίδια που παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό της καφεΐνης και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να καταλήξουν ούτε σε μια πιθανή γενετική σχέση ανάμεσα στον καφέ και τις αρρυθμίες. Παρόλα αυτά, ο Δρ. Marcus υπογράμμισε ότι «ενδέχεται να υπάρχουν άλλα γονίδια ή άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις που καθιστούν ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στις αρρυθμίες όταν καταναλώνουν καφέ».

Ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τις αρρυθμίες;

Έχει διαπιστωθεί ήδη από προηγούμενες έρευνες, μια προστατευτική σχέση ανάμεσα στον καφέ και την κολπική μαρμαρυγή, ωστόσο, καμία έρευνα δεν κατάφερε να αποδείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν καφέ διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο αρρυθμιών. Μάλιστα, αυτές οι μελέτες βασίζονταν σε αυτοαναφορές και οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης που κατανάλωναν καθημερινά, ενδεχομένως να μην ήταν ακριβείς, νοουμένου ότι η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, αλλά και στη σοκολάτα, στην κόκα-κόλα, στα ενεργειακά ποτά και το τσάι.

Αντίθετα, η μελέτη του Marcus εξέτασε το κατά πόσον ο καφές συγκεκριμένα, επηρεάζει τις αρρυθμίες και όχι η καφεΐνη γενικότερα, με τον Marcus να υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν μια προστατευτική επίδραση είτε του καφέ, είτε της καφεΐνης στις αρρυθμίες. Για παράδειγμα, όπως είπε, η καφεΐνη επιδρά περίπου όπως η  αδρεναλίνη και ως εκ τούτου μπορεί να καταστείλει σε κάποιο βαθμό τις αρρυθμίες, ενώ παράλληλα η διεγερτική της επίδραση, κάνει τους ανθρώπους πιο ενεργούς σε θέματα σωματικής δραστηριότητας, πράγμα που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς τους.