Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Φινόκιο: Τι είναι αυτό το φινόκιο και πως μπορούμε να το φάμε;



Φινόκιο ένα άγνωστο σε πολλούς λαχανικό. Φινόκιο ή μαραθόριζα, λέξη ιταλικής προέλευσης, είναι στην ουσία η ρίζα του μάραθου.

Είναι τραγανό με ελαφρώς γλυκιά γεύση, ήπιο άρωμα γλυκάνισου και τρώγεται ως λαχανικό ωμό σε σαλάτες,  αλλά και μαγειρεμένο σε πιάτα με λαχανικά, σε κοκκινιστά, σε ζυμαρικά και σε ριζότο.

Το φινόκιο αποτελείται από μια λευκή ή με ελαφρώς πράσινο χρώμα ρίζα, τον βολβό του μάραθου από τον οποίο φυτρώνουν διατεταγμένα πράσινα στελέχη που μοιάζουν με του σέλερυ. Τα στελέχη καταλήγουν στο φύλλωμα του γνωστού μας μάραθου τα οποία πωλούνται συνήθως ξεχωριστά.

Η καλύτερη εποχή για το φινόκιο είναι από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Δοκιμάστε το σε συνταγές και θα εκπλαγείτε από τα αρώματα που θα ξεχυθούν στην κουζίνα σας!

Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
½ φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
2 φινόκιο κομμένα σε χοντρές φέτες
2-3 φλ.τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή νερό
1 κουτί κονκασέ
½ φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
½ κ.γλ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη
½ κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

 

Εκτέλεση:

- Κόβουμε τα φινόκιο σε χοντρές φέτες.

 


- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

- Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο και σωτάρουμε το φινόκιο. Αλατοπιπερώνουμε και ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.

- Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη.

- Στην κατσαρόλα τώρα σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε με την κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη μαζί με τα φινόκιο.


- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.

- Σωτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα. Τα ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.

- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το 2 φλ. ζωμό ή το νερό, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι ή τη ρίγανη, τα ντοματάκια και τη ζάχαρη.

- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ ελέγχουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί επιπλέον ζωμό ή νερό.

- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φινόκιο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 25-30 λεπτά ακόμη.

- Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ταλιατέλες.