Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

UNICEF: Τουλάχιστον 6.000 παιδιά στη Γουινέα έμειναν ορφανά εξαιτίας του ιού Έμπολα



Τουλάχιστον 6.000 παιδιά στην Γουινέα έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους εξαιτίας του ιού Έμπολα που μαστίζει τη χώρα εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τη UNICEF.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το τέλος της μετάδοσης του ιού Εμπολα στη Γουινέα, μετά την παρέλευση 42 ημερών –δηλαδή δύο φορές η περίοδος επώασης 21 ημερών– από τότε που επιβεβαιώθηκε το δεύτερο αρνητικό τεστ στον τελευταίο αποθεραπευμένο ασθενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, συνολικά 6.220 παιδιά στη χώρα έχασαν τον ένα ή και τους δύο τους γονείς, 230 επέζησαν αφότου μολύνθηκαν από τον ιό και 519 πέθαναν από τον Έμπολα. Η οργάνωση προειδοποίησε πως χιλιάδες από όσους επέζησαν, θα έχουν την ανάγκη συνεχούς βοήθειας.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα από τον Έμπολα στην Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ξεπερνά τις 22.000, σημειώνει η UNICEF.

Η επιδημία του Εμπολα στη δυτική Αφρική, η σοβαρότερη μετά την ανίχνευση του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, ξέσπασε στη Γουινέα στα τέλη του 2013.

Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 11.300 ανθρώπων από τα 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ποσοστό 99% σε τρεις όμορες χώρες: Γουινέα, Σιέρα Λεόνε που απαλλάχθηκε από την νόσο στις 7 Νοεμβρίου και Λιβερία, όπου το τέλος της επιδημίας ανακοινώθηκε δύο φορές, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, πριν υπάρξει νέα αναζωπύρωση της επιδημίας.