Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Ο Τραμπ εργάζεται για την έκδοση του Γκιουλέν



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε διάσκεψη στη Ντόχα, αναφερόμενος στη διάσκεψη της G20 όπου συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες πριν από δύο εβδομάδες.

Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση του Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό με στόχο την πηγή χρηματοδότησης των γκιουλενιστών.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει τον προηγούμενο μήνα ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης του Γκιουλέν στο πλαίσιο των προσπαθειών χαλάρωσης των πιέσεων της Άγκυρας προς τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

O Tσαβούσογλου αναφέρθηκε και στη Συρία, λέγοντας ότι η χώρα του ενδέχεται να εξετάσει τη συνεργασία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αν αυτός κερδίσει δημοκρατικές εκλογές και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συρία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ