Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πήραν θάρρος τα ΣΚΟΠΙΑ: Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα



Ο Ζόραν Ζάεφ, στις δυο μέρες παραμονής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου η ΠΓΔΜ πήρε την πολυπόθητη -για την ίδια- πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία, δεν σταμάτησε να μιλά για τη «Μακεδονία», για τον «μακεδονικό λαό». Ξέχασε τη FYROM, ξέχασε και τη «Βόρεια Μακεδονία». Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη Μακεδονική γλώσσα» τόνισε ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο European Western Balkans. Μια συνέντευξη πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, στις αρχές της εβδομάδας.

«Έχουμε ένα δημοψήφισμα να κερδίσουμε, μετά να κάνουμε τη συνταγματική αλλαγή και ακολούθως να εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Πιστεύω ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα είμαστε και επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες

Όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες που έχει σχετικά με το δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα του στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ο Νικολά Ντιμιτρόφ δεν… κράτησε το στόμα του.

«Θα είμαι πολύ ανοιχτός, πιστεύω ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο σημείο, το οποίο αφορά στο ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και το τι εννοούμε όταν λέμε Μακεδόνας στην Μακεδονία και τι εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδονία και Μακεδόνες. Με πολλούς τρόπους είναι ένα τέλος εποχής για τους Μακεδόνες, γεμάτο προκλήσεις και ερωτήματα», ήταν η απάντησή του.

Κατά τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, το θέμα είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Αν, όπως είπε, θα αναγνωρίσει την ιστορική ευκαιρία. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος και πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον για καμία κυβέρνηση στη χώρα από το να δημιουργήσει αυτή την ευκαιρία.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε προαπαιτούμενο κλειδί για την Αθήνα το erga omnes. «Δεν ήταν εύκολο για αυτούς» είπε αλλά αυτό που τόνισε στη συνέχεια προκαλεί αίσθηση. «Αυτοί (η Ελλάδα) έκαναν λιγότερα, φυσικά, δεν χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα από την πλευρά τους. Εμείς κάναμε περισσότερα, αλλά κερδίζουμε και περισσότερα».

Επανάλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν υπάρχει Plan B σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα.

Πηγή: European Western Balkans