Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 -

Ο Τράμπ απειλεί τις Βρυξέλλες με δασμούς, αν η Ε.Ε δεν προχωρήσει σε παραχωρήσεις



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας», κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, ενώ αποκάλυψε πως μέσα σε αυτήν την χρονία θα τελειώσει ο πόλεμος.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για γενική επίθεση για την ολοκλήρωση της κατάκτησης όλων των σημείων του εδάφους σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια αλλά όχι μόνο αυτές καθώς πλέον δημιουργείται και η ζώνη ασφαλείας σε Χάρκοβο, Σούμι και Τσερνικόβ.

 

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εργάζονται ήδη ενεργά για την υλοποίηση του σχεδίου.

«Έχουμε εγκρίνει τη δημιουργία της αναγκαίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορά μας. Οι ένοπλες δυνάμεις εργάζονται εντατικά για την εφαρμογή της», δήλωσε ο Β.Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει το εύρος ή τον ακριβή χαρακτήρα της ζώνης.

Μάλιστα ο Β.Πούτιν ρώτησε πόσα χιλιόμετρα βάθος θα έπρεπε να έχει αυτή η ζώνη ασφαλείας και οι αρμόδιοι ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία θα έπρεπε να καταλάβει «τουλάχιστον την πόλη Σούμι της Ουκρανίας» και υπαινίχθηκαν ότι η Ρωσία θα έπρεπε να είναι «μεγαλύτερη».

 

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κουρσκ, τόνισε, ότι ο παππούς του καταγόταν από την περιφέρεια Σούμι, επομένως «αυτή η γη δεν είναι ξένη για αυτόν».

Η πόλη Σούμι απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα και μια ζώνη ασφαλείας αρκετά βαθιά ώστε να περιλαμβάνει και την πόλη θα εμπόδιζε τις ουκρανικές δυνάμεις να διεξάγουν επιθέσεις πυροβολικού και τακτικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ρωσικού εδάφους.

Δυτικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στις ουκρανορωσικές συνομιλίες της 16ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απείλησε να καταλάβει την περιφέρεια Σούμι προκειμένου να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας».

Η ομάδα διαπραγματευτών της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά, διαμηνύοντας πως εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για να την αποφυγή των αμερικανικών «ανταποδοτικών» δασμών 20%, αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ αναμένεται να τονίσει στον ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς πως πρόσφατο «επεξηγηματικό σημείωμα» που υπέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον ενόψει των συνομιλιών είναι κατώτερο των αμερικανικών προσδοκιών, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της που δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ΕΕ επιδίωκε να υπάρξει συναινετικό κείμενο-πλαίσιο ενόψει των διαπραγματεύσεων, αλλά τα δυο μέρη απέχουν ακόμη πολύ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις πληροφορίες της εφημερίδας. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε οι υπηρεσίες του USTR απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

 

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού μείωσαν στο μισό τους «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% που ανήγγειλαν τον Απρίλιο για 90 ημέρες προκειμένου να δοθεί περιθώριο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ώστε να κλειστεί ευρύτερη συμφωνία.

Σε αντάλλαγμα οι 27 ανέστειλαν τους δασμούς που είχαν ανακοινώσει πως θα εφάρμοζαν σε αντίποινα για τους αμερικανικούς. Η Κομισιόν πρότεινε κατόπιν δασμούς μηδέν για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα εκατέρωθεν.

Οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αφού κλειστεί η όποια συμφωνία, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με άλλα λόγια τα 27 κράτη μέλη, και επίσης να επικυρωθεί από το ΕΚ.