Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 -

Το Ισραήλ θα δώσει άδεια σε ξένες χώρες να ρίξουν βοήθεια με αλεξίπτωτα στη Γάζα



Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, επικαλούμενο στρατιωτικό αξιωματούχο, ανέφερε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε ξένες χώρες να ρίξουν με αλεξίπτωτα βοήθεια στη Γάζα από σήμερα.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά Εδάφη (COGAT), το Ισραήλ θα επιτρέψει σύντομα στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ξαναρχίσουν τις αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως είχε συμβεί πέρυσι.

Οι αεροπορικές ρίψεις θα συντονίζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) σύμφωνα με την COGAT.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ιορδανία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πρώτη αεροπορική ρίψη, πιθανώς ακόμη και αργότερα σήμερα.

Πέρυσι, ο αμερικανικός στρατός, σε συντονισμό με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, έριξε δεκάδες χιλιάδες γεύματα στη βόρεια Γάζα. Ωστόσο δεν έλλειψαν τα προβλήματα, καθώς τον Μάρτιο του 2024 κατά τη ρίψη της ανθρωπιστικής βοήθειας έχασαν τη ζωή τους πέντε Παλαιστίνιοι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα στον παλαιστινιακό θύλακα από τότε που το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες προς την περιοχή τον Μάρτιο.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, η UNICEF, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, περιθάλψε 5.000 παιδιά που αντιμετώπιζαν οξύ υποσιτισμό στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γάζα υφίσταται μαζική πείνα που προκαλείται από τον άνθρωπο, λόγω του αποκλεισμού της βοήθειας προς την περιοχή.