Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Προς παραίτηση ο διευθυντής του FBI - Ανησυχία στον Λευκό Οίκο



Το ενδεχόμενο παραίτησης του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, εάν δημοσιοποιηθεί το υπόμνημα των Ρεπουμπλικάνων που το επικρίνει, φαίνεται να ανησυχεί τον Λευκό Οίκο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το CNN, πως στο memo αναφέρεται παραβίαση από το FBI του πλαισίου διεξαγωγής ερευνών επί τη βάσει του οποίου δραστηριοποιείται.

Ο εκνευρισμός του Ρέι, που διορίστηκε στη θέση του διευθυντή του FBI από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν κρύβεται, καθώς η αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση του υπομνήματος δεν φαίνεται να ακούγεται στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρέι αντικατέστησε τον Τζέιμς Κόμεϊ, που, με αφορμή την έρευνα της υπηρεσίας για τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντα του -με παρέμβαση Τραμπ- τον περασμένο Μάιο.

Πηγές του FBI αναφέρουν ότι ο Ρέι έχει «εκνευριστεί πολύ» από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ ο ίδιος δεν έχει απειλήσει επίσημα με παραίτηση μετά την επιφυλακτική στάση του Τραμπ στις παρατηρήσεις κι ανησυχίες του.

Από την άλλη μεριά, η σχεδόν βέβαιη για σήμερα δημοσιοποίηση του υπομνήματος του προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέβιντ Νούνες φέρνει σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης τον Λευκό Οίκο με το FBI, αλλά και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση του υπομνήματος, στο πλαίσιο προσπάθειας υποβάθμισης της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία, στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές ενέργειες.