Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Δείτε live: Oρκίστηκε ο Τραμπ



Στις 19:00 ώρα Ελλάδος ορκίστηκε 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ,  ο οποίος έφθασε χθες στην Ουάσινγκτον και συμμετείχε στις πρώτες εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ορκωμοσίας. 

Δείτε live τα όσα μεταδίδει συνεχώς το Fox σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ:

 
 
 

Η στιγμή που σηκώνει το χέρι και ορκίζεται:

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, τόνισε ότι οι Αμερικανοί μπορούν τώρα να πάρουν μέρος στην εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, προς όφελος όλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

 

 

 

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος νεμόταν μόνο η Ουάσινγκτον. Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, επισήμανε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και εργοστάσια έκλειναν.
Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τώρα με το νέο όραμά του, η Αμερική θα είναι πρώτη.

«Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι», είπε.
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα να «εξαλείψει» την «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία».

«Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης» τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.
Ο Τραμπ είχε κάνει εντυπωσιακή είσοδο νωρίτερα στο Καπιτώλιο, σηκώνοντας μάλιστα τη γροθιά του θριαμβευτικά στον αέρα. Στη συνέχεια κατέβηκε τα σκαλιά και έσφιξε το χέρι του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, προτού λάβει τη θέση του για να ξεκινήσει η τελετή.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν χθες με την άφιξη των Τραμπ στην Ουάσινγκτον, σύντομες ομιλίες του νέου πλανητάρχη, την ανοιχτή γιορτή στο άγαλμα του Λίνκολν και το δείπνο που δόθηκε και στο οποίο παραβρέθηκαν οι υπουργοί και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η Χίλαρι Κλίντον, η ατυχήσασα υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, τόνισε σήμερα ότι παρίσταται στην τελετή ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ για να τιμήσει την αμερικανική δημοκρατία και τις αμερικανικές αξίες.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσω τη δημοκρατία μας και τις διαρκείς αξίες της. Δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω στη χώρα μας και στο μέλλον της», ανέφερε η Κλίντον σε μια ανάρτησή της στο Twitter.

hillary copy

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ ήπιαν τσάι με το ζεύγος Ομπάμα στο Μπλου Ρουμ, ένα από τα σαλόνια του προεδρικού μεγάρου.

Ο Ομπάμα και ο Τραμπ αντάλλαξαν χειραψία στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου. Η Μελάνια με τη Μισέλ αντάλλαξαν ασπασμούς και η μέλλουσα πρώτη κυρία έδωσε στην οικοδέσποινα ένα δώρο, ένα αρκετά μεγάλο κουτί από το πασίγνωστο κατάστημα Tiffany & Co της Νέας Υόρκης.

Το δώρο της Μελάνια προκάλεσε αμηχανία, καθώς ήταν μια χειρονομία εκτός πρωτοκόλλου και για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε κανείς για να πάρει το κουτί από τα χέρια της Μισέλ Ομπάμα.

Οι δύο πεζοναύτες που φρουρούν την είσοδο οφείλουν να παραμείνουν στη θέση τους και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την πρώτη κυρία. Παρενέβη έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα, που πήρε το κουτί και το μετέφερε στο χολ, μέσα στον Λευκό Οίκο.

Συνεχής ενημέρωση

Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τραμπ στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ:

«Αμερική»: 18

«Αμερικάνοι»: 16

«Ολοι»: 12

«Ανθρωποι»: 9

«Χώρα»: 9

«Ξανά»: 9

«Μία»: 8

«Ολοι»: 7

Καμία αναφορά στην Υγεία

Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια Τραμπ μπαίνουν στην αίθουσα της εκδήλωσης. Χαιρετούν την Χίλαρι Κλίντον και εν συνεχεία κάθονται στις θέσεις τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η νέα πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ παρακάθονται, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, σε γεύμα προς τιμή τους στο Καπιτώλιο.

Ο νέος πρόεδρος, υπέγραψε σειρά εκτελεστικών προεδρικών πράξεων.

 

gevma

Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα αναχωρούν από την αεροπορική βάση του Σεντ Αντριους

 

Η Ιβάνκα Τραμπ μπαίνει στην αίθουσα της εκδήλωσης που θα ακολουθήσει στο Καπιτώλιο

Τα φλας τράβηξε αυτή η εικόνα του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους.

bush


Η Χίλαρι Κλίντον στο Καπιτώλιο, λίγο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ


Ο Τραμπ υπογράφει την παραλαβή της Προεδρίας των ΗΠΑ

 

Αυτή την ώρα παρατίθεται το καθιερωμένο γεύμα προς τιμήν του νέου προέδρου.

 

 

Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα φεύγουν από το Καπιτώλιο

 

Ο Μπάρακ και η Μισέλ Ομπάμα επιβιβάστηκαν στο στρατιωτικό ελικόπτερο και αποχωρούν από το Καπιτώλιο. 

 

Άλλαξε και ο προεδρικός λογαριασμός στο Twitter

Εκτός από την ίδια την προεδρία των ΗΠΑ, άλλαξε πλέον χέρια και ο λογαριασμός του Αμερικανού προέδρου στο twitter. Ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει τουιτάρει ακόμα, όμως δεν αναμένεται να αργήσει. 

Ο Ομπάμα αποχαιρετά τον αμερικανικό λαό. Θα εισέλθει σε ελικόπτερο για να αναχωρήσει από το Καπιτώλιο.

 

Με... χρυσά μαχαιροπίρουνα θα φάει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Έτοιμο είναι και το τραπέζι για το επίσημο δείπνο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η πρώτη ομιλία Τραμπ

Σας ευχαριστώ. Εμείς οι πολίτες των ΗΠΑ, είμαστε μαζί σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να ξαναχτίσουμε τις ΗΠΑ και να αποκαταστήσουμε τις υποσχέσεις στο λαό μας. Μαζί με τον κόσμο για τα χρόνια που θα έρθουν. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά θα τα φέρουμε σε πέρας. Είμαστε ευγνώμονες στο ζεύγος Ομπάμα για την μετάβαση. 
Σήμερα η τελετή, έχει εξαιρετικό μήνυμα, δεν μεταβιβάζουμε απλώς την εξουσία, αλλά μεταβιβάζουμε την εξουσία από την πρωτεύουσα πίσω σε σας, στο λαό. Για πολύ καιρό μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, έπαρναν την εξουσία και τα κόστη τα πλήρωνε ο κόσμος. Η Ουάσινγκτον ευημερούσε, όμως ο λαός δεν συμμετείχε την ευημερία. Το κατεστημένο προστατευόταν, όμως οι πολίτες όχι. 
Όσο γιόρταζαν στην πρωτεύουσα, υπήρχαν λίγοι λόγοι να γιορτάζουν στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η αλλαγή αρχίζει τώρα. Η στιγμή ανήκει σε σας. Ανήκει σε όσους ήρθαν εδώ και σε όσους παρακολουθούν. Είναι η μέρα σας, η γιορτή σας. Οι ΗΠΑ είναι δική σας χώρα. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι ποιο κόμμα έχει την εξουσία, αλλά αν ελέγχεται από το λαό.
Στις 20 Ιανουαρίου θα γιορτάζουμε τη μέρα που ο κόσμος έγινε αφέντης ξανά. Οι ξεχασμένοι δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι. Όλοι σας ακούνε τώρα. Ήρθατε να γίνετε μέρος του κινήματος, ενός κινήματος που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί. 
Οι αμερικανοί θέλουν ασφαλείς γειτονιές, καλές δουλειές αυτές είναι εύλογες απαιτήσεις από καλούς και δίκαιους ανθρώπους. Υπάρχει όμως μια διαφορετική πρραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στη φτώχια, εργοστάσια άδεια. Υπάρχει στέρηση, εγκληματικότητα που κλέβει από το λαό μας. Αυτή η σφαγή σταματά τώρα. 
Είμαστε ένα έθνος και ο πόνος των ανθρώπων είναι δικός μας πόνος. Και η επιτυχία τους, θα είναι δική μας επιτυχία. Μοιραζόμαστε ένα σπίτι, μια πατρίδα. Ο όρκος μου είναι προς εσάς. Για πολλές δεκαετίες κάναμε πλούσια την ξένη βιομηχανία, με κόστος στη δική μας. Δώσαμε επιδοτήσεις σε ξένους και όχι στους δικούς μας. Υπερασπιστήκαμε σύνορα άλλων κρατών και όχι τα δικά μας. Ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια στο εξωτερικό, ενώ οι υποδομές μας υποβαθμίζονται. Κάναμε χώρες πλούσιες, ενώ η δική μας αυτοπεποίθηση εξανεμίστηκε. Οι βιομηχανίες μας έφυγαν για άλλες χώρες, χωρίς σκέψη για όσους έμειναν άνεργοι. 
Υπήρξαν ολόκληρες κοινότητες που έφυγαν. Αυτό αποτελεί παρελθόν, βλέπουμε μόνο προς το μέλλον. Σήμερα κάνουμε ένα καινούργιο μήνυμα να ακουστεί. Από σήμερα ένα καινούριο όραμα θα κυβερνά τη χώρα. Η Αμερική πρώτα. Κάθε πρόταση για φορολογία, μετανάστευση, εξωτερική πολιτική θα παίρνεται με σκοπό να επωφελούνται αμερικανοί. 
Η προστασία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ισχύ. Θα πολεμήσω για σας με κάθε ικμάδα της δύναμής μου και δεν θα σας απογοητεύσω. Η Αμερική θα αρχίσει να νικάει. Θα φέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίας, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας και τα όνειρά μας. Θα χτίσουμε καινούργιους δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια παντού. Θα βάλουμε όλους τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια σε αμερικανικά κεφάλαια. 
Δύο απλοί κανόνες. Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε αμερικανικά. Θα χτίσουμε φιλίες σε όλο τον κόσμο, όμως κάθε χώρα έχει καθήκον να υπερασπίζεται τους δικούς της ανθρώπους. Θα είμαστε το φωτεινό παράδειγμα για τον κόσμο. Θα πολεμήσουμε τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και την τρομοκρατία την οποία θα εξαφανίσουμε από προσώπου γης.
Δεν υπάρχει ανάμεσα σε Αμερικανούς χώρος για προκαταλήψεις. Η Βίβλος λέει πόσο καλό είναι όταν οι άνθρωποι του θεού ζουν μαζί με ομόνοια και ενότητα. Να διατηρήσουμε τις διαφορές μας, αλλά να βαδίσουμε κοινό δρόμο. Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε ασταμάτητοι. Δεν υπάρχει φόβος, θα προστατέψουμε και θα προστατευθούμε από τους σπουδαίους ανθρώπους του στρατού και της αστυνομίας. Θα προστατευθούμε από τον ίδιο το θεό. 
Πρέπει να σκεφτόμαστε μεγαλεπίβολα και να ονειρευόμαστε το ίδιο. Το αμερικανικό έθνος θα επιβιώσει και θα μεγαλώνει, δεν θα ανεχτούμε κάποιους να διατυπώνουν μόνο παράπονα, χωρίς να κάνουν τίποτα. trump5
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Η χώρα μας θα ακμάσει και θα ευημερήσει ξανά. Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε την οικουμένη από τις ασθένειες, να απελευθερώσουμε δυνάμεις, να σηκώσουμε το βλέμμα μας και να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. 
Από οποιαδήποτε φυλή και να είμαστε, είμαστε όλοι πατριώτες. Όλοι απολαμβάνουμε τις ίδιες ελευθερίες και αποτίουμε φόρο τιμής στη σημαία μας. Όπου βρισκόμαστε από το Ντιτρόιτ ως τη Νεμπράσκα, βλέπουμε τον ουρανό και έχουμε το ίδιο όραμα, μας δίνει ζωή και πνεύμα ο παντοδύναμος θεός. 
Σε κάθε πόλη, ακούστε αυτές τις λέξεις. Δεν θα σας αγνοήσουμε ποτέ ξανά. Η φωνή σας, οι ελπίδες τα όνειρά σας θα καθορίσουν τη μοίρα μας. Μαζί θα κάνουμε τις ΗΠΑ ισχυρές ξανά. Μαζί θα κάνουμε ξανά σπουδαία την Αμερική. 
Ο θεός να ευλογεί την Αμερική.

 

Πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.

trump4

 

Ορκίζεται ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και νέος πρόεδρος της Γερουσίας Μάικλ Ρίτσαρντ Πενς.

pens

 

Με στρατιωτικό ελικόπτερο θα εγκαταλείψει την τελετή ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν τραυματίες στο νοσοκομείο μετά τα επεισόδια στους δρόμους της Ουάσινγκτον.

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή της ορκομωσίας του.

Πλησίασε και χαιρέτησε την οικογένεια του αλλά και την Μισέλ Ομπάμα.

Άρχισε η τελετή της ορκωμοσίας

 

 

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε τη θέση του για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και το Καπιτώλιο σείστηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου. 

Την θέση τους πήραν η γυναίκα και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ στο καπιτώλιο μιας και από λεπτό σε λεπτό ξεκινάει η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

Η Ιβάνκα Τραμπ έφτασε συνοδευόμενη από τον σύζυγο της φορώντας ένα λευκό κουστούμι ενώ την Μελάνια Τραμπ συνόδευσε άνδρας από την Εθνική Φρουρά. Εκείνη στάθηκε δίπλα στον μικρό γιο της.

Η είσοδος του Τραμπ και του Ομπάμα στο Καπιτώλιο

 

 

Σε μία ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Καπιτώλιο. Ανάμεσα τους είναι ο Τζορτζ Μπους, ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τζον Μακέιν.

Τραμπ και Ομπάμα έφυγαν από τον Λευκό Οίκο και πηγαίνουν προς το Καπιτώλιο. Η Μισέλ Ομπάμα και η Μελάνια Τραμπ έχουν μπει σε άλλο όχημα.

 

Και οι πρώτοι επίσημοι έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Στα μπεζ και χαμογελαστή έφτασε η Χίλαρι

Τι κι αν έχασε την Προεδρία από τον Ντόναλντ Τραμπ... η Χίλαρι δείχνει ανανεωμένη! Πριν από λίγα λεπτά έφθασε στο Καπιτώλιο όπου αναμένεται σε λίγες ώρες να τελεστεί η ορκωμοσία του τραμπ. Φορώντας ένα μπεζ κουστούμι και χαμογελώντας η Χίλαρι έφτασε συνοδεύομενη από τον άντρα της Μπιλ Κλίντον.

 

 Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζον Μπένερ έφτασε, όπως και Νιουτ Γκίνγκριτ, παλαίμαχος πολιτικός των Ρεπουμπλικανών που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

 

 

 

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ πήγαν στον Λευκό Οίκο όπου τους υποδέχθηκαν ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα για τσάι και ακολούθως, τα δύο ζευγάρια θα πάνε μαζί στο Καπιτώλιο, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Γερουσία.

Η συνάντηση με τους Ομπάμα

Φορώντας ένα μαύρο κουστούμι με γαλάζια γραβάτα ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με την γυναίκα του Μισέλ, η οποία επέλεξε ένα μπορντώ φόρεμα για την περίσταση υποδέχτηκε τον Ντόναλντ και την Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τα δυο ζευγάρια αντάλλαξαν θερμούς χαιρετισμούς, με φιλιά και αγκαλιές ενώ το ζεύγος Ομπάμα έδωσε και ένα δώρο στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

Νωρίτερα, ο Μπάρακ Ομπάμα βγήκε από το οβάλ γραφείο για τελευταία φορά και χαμογελαστός είχε ένα διάλογο με τους δημοσιογράφους.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε στο οβάλ γραφείο ένα γράμμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εξερχόμενος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «Νιώθετε νοσταλγία», απάντησε «ναι» ο Ομπάμα και εν συνεχεία τον ρώτησαν αν έχει κάποια τελευταία λόγια προς τον αμερικανικό λαό τονίζοντας «Σας ευχαριστώ».

Τι συνέβη εχθες

 

Όπως επιτάσσει η παράδοση, ο μεγιστάνας κοιμήθηκε το βράδυ στην Ουάσιγκτον στον ξενώνα του Λευκού Οίκου Blair House, ενώ θα εγκατασταθεί κανονικά στον Λευκό Οίκο, μετά την ορκωμοσία του, σήμερα. Μέχρι εκείνη την ώρα στο Λευκό Οίκο θα μένει ο Μπαράκ Ομπάμα με την οικογένειά του, οι οποίοι θα αποχωρήσουν με την ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη. 

Φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία φόραγε γυαλιά ηλίου και ένα σκούρο παλτό. Μαζί τους ήταν και ο γιος τους Μπάρον.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους όπου σταθμεύει το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του μετά την ορκωμοσία του.

Ο δισεκατομμυριούχος μετέβη αμέσως στο ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον το οποίο φέρει το όνομά του «το Trump International Hotel, κι εγκαινίασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας» προκειμένου να γευματίσει με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στο Arlington National Cemetery και αργότερα έδωσε μια σύντομη ομιλία στο τέλος της συναυλίας και του σόου πυροτεχνημάτων που έγιναν χθες κοντά στο Μνημείο Λίνκολν, με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών της μουσικής κάντρι όπως ο Τόμπι Κέιθ και ο Λι Γκριν Γκρίνγουντ. Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε, ήταν ο ηθοποιός Γιον Βόιτ και ο τραγουδιστής Σαμ Μουρ.

Η συναυλία εκτός από κάντρι μουσική είχε και πολύ... πατριωτική μουσική, στρατιωτικά εμβατήρια και πυροτεχνήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή στον ουρανό πυροτεχνήματα σχημάτισαν τη λέξη USA ενώ έπαιζαν στρατιωτικοί παιάνες! 

Η μεγάλη γιορτή καλωσορίσματος ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) με στρατιωτική παρέλαση, μουσική και εμβατήρια, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού ύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα... ντεκς, αυτός δηλαδή που έβαζε μουσική ήταν ο DJ Ravidrums, προσωπικός DJ του Χιου Χέφνερ. Στις μεγάλες γιγαντοοθόνες πίσω από τον Τραμπ έλαμπαν τα ονόματα των πολιτειών των ΗΠΑ. 

Στη συνυλία υπήρχε από σάουλ μουσική μέχρι κάντρι, εμποτισμένη με μπόλικο πατριωτισμό. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια εμφανίστηκαν στο πλήθος ενώ έπαιζε το τραγούδι των  Rolling Stones Heart of Stone. Πριν απευθυνθεί στο πλήθος, Ντόναλντ και Μελάνια γύρισαν προς το άγαλμα του Λίνκολν για έναν στρατιωτικό χαιρετισμό. 

Στην πρώτη, σύντομη αυτή ομιλία που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη σκιά του τεράστιου αγάλματος του Λίνκολν, λίγα μέτρα από το σημείο όπου ο 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την ιστορική ομιλία «I have a dream», ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε να ενοποιήσει την Αμερική και απευθυνόμενος στο πλήθος τους είπε ότι «δεν είστε ξεχασμένοι πια». 

Μιλώντας από το βήμα του Lincoln Memorial υποσχέθηκε, επίσης, να φέρει την αλλαγή. 

«Εμείς θα ενοποιήσουμε τη χώρα», είπε ο Τραμπ στη σύντομη ομιλία του στο τέλος της συναυλίας. «Εμείς θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη για όλο το λαό. Για όλους, όλους, σε  όλη τη χώρα μας», είπε και ενώ το πλήθος φώναζε «κάνε την Αμερική μεγάλη» ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να προσθέσει «εγώ θα συμπληρώσω μεγαλύτερη από ποτέ». 

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί, τους θύμισε ότι πολλοί είχαν αμφιβολίες για την επιτυχία της εκστρατείας του. «Μας είχαν ξεχασμένους πολλούς από εμάς», είπε. «Στην καμπάνια μου απευθύνθηκα στους ξεχασμένους. Λοιπόν, δεν είστε ξεχασμένοι πια». 

Υποσχόμενος να φέρει πίσω δουλειές, να ενισχύσει το στρατό και να ενδυναμώσει τα σύνορα, είπε: «Θα κάνουμε πράγματα που δεν έχουν γίνει στη χώρα για πολλές πολλές δεκαετίες. Αυτό θα αλλάξει, σας το υπόσχομαι, θα αλλάξει». 

Το λόγο, στην εκδήλωση έλαβε και ο  Γιον Βόιτ, υποστηρικτής του Τραμπ, ο οποίος είπε: «Ο Πρόεδρος Λίνκολν που κάθεται εδώ μαζί μας (σσ εννοώντας το τεράστιο άγαλμα του 16ου προέδρου των ΗΠΑ που υπήρχε πίσω του), είμαι σίγουρος ότι χαμογελάει γνωρίζοντας ότι θα μας κυβερνά ένας ειλικρινής και καλός άνθρωπος που θα δουλέψει για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας ή χρώματος. Θα δούμε μια ενωμένη Αμερική». 

Ο Τραμπ εμφανίστηκε, επίσης, σε επίσημο γεύμα με τα μέλη της κυβέρνησής του, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μελάνια. Φυσικά, το παρόν έδωσαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία τον συνοδεύουν σε κάθε του βήμα. Ολοι μαζί, άλλωστε ταξίδεψαν από την Νέα Υόρκη, με το αεροπλάνο του και όλοι μαζί παρακολούθησαν τη σύντομη ομιλία που έδωσε. 

Το λόγο, στο δείπνο, έλαβε και η γυναίκα που σε λίγες ώρες θα είναι η Πρώτη Κυρία της Αμερικής: «Αύριο (σσ σήμερα) πιάνουμε δουλειά». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του είπε σε όσους βρίσκονταν στην αίθουσα: «Εχουμε πολλούς έξυπνους ανθρώπους. Θα σας πώ κάτι, κάτι που μάθαμε, ότι έχουμε μακράν το υπουργικό συμβούλιο με το υψηλότερο IQ από οποιοδήποτε άλλο έχει υπάρξει». 
Επίσης, αποκάλυψε το όνομα του νέου Αμερικανού Πρέσβη στη Βρετανία. Οπως είπε, θα είναι ο Γούντι Τζόνσον, ιδιοκτήτης της  New York Jets NFL.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αστειευτεί με αφορμή ότι σήμερα στην Ουάσινγκτον μπορεί να βρέχει: «Μπορεί να βρέξει, μπορεί και όχι. Δεν με νοιάζει. Αν ρίξει βροχή θα είναι ΟΚ γιατί ο κόσμος θα καταλάβει ότι τα μαλλιά μου είναι πραγματικά» προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων.

Ακολούθως, ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε για το Blair House, τον ξενώνα του Λευκού Οίκου. 

«Πολύ προσωπική» η ομιλία του Τραμπ στην τελετή ορκωμοσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει αύριο, την ημέρα που ορκίζεται πρόεδρος, μια «πολύ προσωπική» ομιλία που θα είναι διανθισμένη από «φιλοσοφικές» σκέψεις, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του.

«Θα είναι μια πολύ προσωπική κι ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για την χώρα» δήλωσε ο Σον Σπάισερ.

«Θα εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός, οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε» συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων εκείνες του τομέα των υποδομών και της εκπαίδευσης.

«Δεν πρόκειται για (την παρουσίαση) ενός λεπτομερούς προγράμματος, αλλά για ένα ντοκουμέντο φιλοσοφικών ιδεών, το όραμά του για το μέλλον της χώρας, του ρόλου της κυβέρνησης και του ρόλου των πολιτών» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τηρώντας μια μακροχρόνια παράδοση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει την ομιλία στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του στη δυτική πρόσοψη του Καπιτωλίου αφού ορκιστεί στη Βίβλο.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας Τραμπ, σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Πρωί: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πενς και οι οικογένειές τους θα συμμετάσχουν σε επίσημη δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ θα υποδεχθούν στη συνέχεια τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι. Ακολούθως, τα δύο ζευγάρια θα πάνε μαζί στο Καπιτώλιο, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Γερουσία.

 
  • 16:30: Θα αρχίσει η επίσημη τελετή ορκωμοσίας μπροστά στο Καπιτώλιο, με τραγούδια και μουσική. Ανάμεσα στους καλεσμένους θα βρίσκονται οι γερουσιαστές (ορισμένοι αρνήθηκαν να παρευρευθούν), οι ανώτατοι δικαστές, οι διπλωμάτες και το κοινό. Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον θα είναι παρόντες, καθώς και η Χίλαρι Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, επειδή ασθενεί, δεν θα παραστεί.
  • 18:30: Ομιλία έναρξης. Θρησκευτικοί ηγέτες θα ανοίξουν την τελετή, με την ανάγνωση κειμένων. Ο Μάικ Πενς θα ορκιστεί αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από τη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Clarence Thomas.
  • 19:00: Ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ από τον ανώτατο δικαστή John Roberts. Θα χρησιμοποιηθούν δύο Βίβλοι, μία του πρώην προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, καθώς η Βίβλος της μητέρας του Τραμπ, την οποία του έδωσε το 1955. Στη συνέχεια ο Τραμπ θα διαβάσει τον όρκο του. Μια νεαρή σοπράνο 16 ετών, η Jackie Evancho, θα ψάλει τον εθνικό ύμνο.
  • 19:30: Τέλος της τελετής. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς θα παρευρεθούν σε γεύμα της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο.
  • 23:00: Παρέλαση ορκωμοσίας. Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα παρελάσουν επί 2,4 χιλιόμετρα κατά μήκος της Pennsylvania Avenue, η οποία συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο. Θα τους ακολουθούν 8.000 άτομα, τα οποία εκπροσωπούν διάφορες ομάδες: σώματα στρατού, σχολεία και πανεπιστήμια, πυροσβέστες, διασώστες, βετεράνοι πολέμου, καθώς και μια ομάδα τρακτέρ. Το συγκρότημα της Νέας Υόρκης Rockettes θα τραγουδήσει για την ορκωμοσία. Ορισμένες χορεύτριες δεν θέλησαν να παρευρεθούν και η εταιρεία τους δήλωσε ότι είναι ελεύθερες να έρθουν ή όχι.
  • 00:00 ως 5 το πρωί: Ο Ντόναλντ και ο Μάικ Πενς, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα παρευρεθούν σε τρεις χορούς που θα δοθούν για την ορκωμοσία. Οι δύο θα πραγματοποιηθούν στο Walter E. Washington Convention Center και ο τρίτος στο National Building Museum, που είναι το Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Κι άλλοι χοροί, λιγότερο ή περισσότερο επίσημοι, θα δοθούν στην πρωτεύουσα.

Αύριο Σάββατο 21 Ιανουαρίου

17:00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς θα παρευρεθούν σε μια θρησκευτική, οικουμενική τελετή (National Prayer Service) στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

“Επιστρέφουμε την εξουσία σε εσάς, το λαό” τόνισε ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος. “Η Ουάσινγκτον ευημερούσε, ο λαός όμως δεν συμμετείχε σε αυτήν την ευημερία” σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Ασφαλείς γειτονιές, καλές δουλειές” υποσχέθηκε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ στο μανιφέστο του υπέρ του προστατευτισμού και της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, τόνισε: “Για πολλές δεκαετίες κάναμε πλούσια την ξένη βιομηχανία, με κόστος στη δική μας. Δώσαμε επιδοτήσεις σε ξένους και όχι στους δικούς μας. Υπερασπιστήκαμε σύνορα άλλων κρατών και όχι τα δικά μας. Ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια στο εξωτερικό, ενώ οι υποδομές μας υποβαθμίζονται.

Κάναμε χώρες πλούσιες, ενώ η δική μας αυτοπεποίθηση εξανεμίστηκε. Οι βιομηχανίες μας έφυγαν για άλλες χώρες, χωρίς σκέψη για όσους έμειναν άνεργοι. Υπήρξαν ολόκληρες κοινότητες που έφυγαν. Αυτό αποτελεί παρελθόν, βλέπουμε μόνο προς το μέλλον. Σήμερα κάνουμε ένα καινούργιο μήνυμα να ακουστεί. Από σήμερα ένα καινούριο όραμα θα κυβερνά τη χώρα. Η Αμερική πρώτα. Η προστασία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ισχύ.”

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε “ Η Αμερική θα αρχίσει να νικάει. Θα φέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίας, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας και τα όνειρά μας. Θα χτίσουμε καινούργιους δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια παντού. Θα βάλουμε όλους τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια σε αμερικανικά κεφάλαια. Δύο απλοί κανόνες. Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε αμερικανικά.

 Επεισόδια σημειωνονται αυτή την στιγμή στην Ουασινγκτον