25
Ιουνίου
2025
- 14:43
Τελευταία τροποποίηση στις 25 Ιουνίου, 2025 - 14:43

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο ΝΑΤΟ για δαπάνη «πάνω από 25 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας» για τον επανεξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ποια είναι τα προγράμματα αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων:
- Πρώτο στη λίστα είναι η αντιπυραυλική και αντι-drone ασπίδα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, αν και τα πράγματα είναι ακόμα μη ξεκαθαρισμένα για το ποιος θα λάβει το πρόγραμμα. Σίγουρα οι ισραηλινές IAI (ιδιοκτήτρια της Intracom D.S). και Rafael, με υποκατασκευστές την Elbit και άλλες ισραηλινές εταιρείες προηγούνται στην αξιολόγηση (άλλο ένα μεγάλο λάθος που συνεχίζεται: Αξιολογήσεις και διακρατικές εν κρυπτώ χωρίς ανοικτούς διαγωνισμούς, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες διαφθοράς), όμως μετά τον πόλεμο των 12 ημερών πολλά πράγματα θα επαναξιολογηθούν: Η απόδοση του ισραηλινού Irone Dome απογοήτευσε πολλούς, ειδικούς και μη, και σίγουρα όσους Ισραηλινούς είδαν χιλιάδες εγκαταστάσεις και σπίτια, να γίνονται ερείπια από τους ιρανικούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους. Η γερμανική πρόταση αφορά την εγγύς αντιαεροπορική/αντιπυραυλική άμυνα με το σύστημα IRIS-T, που μπορεί να προμηθευτεί η Αθήνα μέσω του ESSI (European Sky Shield Initiative), στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει με τρεις ελληνικές εταιρείες, (ΕΑΒ-ΕΑΣ-IDE), το οποίο έχει πολύ καλή απόδοση στην Ουκρανία και το κυριότερο χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία, ως βλήμα αέρος-αέρος και θεωρείται το πλέον προηγμένο σε αποστάσεις μικρής εμβέλειας. Το πρόγραμμα θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ. πλέον είναι βέβαια ότι θα υπάρξει γαλλικό και γερμανικό ενδιαφέρον.
- Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ): Με καθυστέρηση 25 ετών (σήμερα) ο Στρατός αναζητεί το όχημα που θα θα επιβιώσει και θα ανακάμψει το φρόνημα των στελεχών που βλέπουν ακόμα να πολεμά με «ταξί μάχης», όπως τα Μ113. Ιδέα: Να στείλουμε στην Ουκρανία και τα 12-15 Marder-1A3 που ξέμειναν στην Ξάνθη. Δεν χρησιμεύουν σε τίποτα και επιβαρύνουν την γραμμή υποστήριξης του ΕΣ. Μετά το ναυάγιο της διακρατικής με την Ρωσία για το BMP-3HEL (το οποίο έχει αναδειχθεί το καλύτερο ΤΟΜΑ του ρωσο-ουκρανικού πολέμου σύμφωνα με μαρτυρίες των δυτικών) το ερώτημα είναι αν θα πάμε σε τροχοφόρο ή ερπυστροφόρο όχημα. Διακόσιες μονάδες κατ’ελάχιστον αφορά η προμήθεια.
- Αναβάθμιση των LEO2A4 και LEO1A5. Οι MΕTLEN και EODH, αμφότερες ελληνικές εταιρείες με ισχυρή παρουσία στην κοινότητα των Leopard, η δεύτερη και στην κατασκευή/ανακατασκευή LEO και επίσημη συνεργασία με την KraussMaffei, θα μοιραστούν τα προγράμματα που αφορούν περίπου 500 οχήματα.
- Το πρόγραμμα του Έλληνα μαχητή: Εδώ στόχος του προγράμματος είναι η απόδοση ενός Έλληνα στρατιώτη ο οποίος θα μάχεται μεν αλλά θα είναι και κινητό «κέντρο C41» και ικανός να επιχειρεί τη νύχτα με τον εξοπλισμό που θα εξασφαλίσει η Theon Sensors και η Skytalis (μοναδικοί κατασκευαστές) των οποίων τα συστήματα είναι όλα battle proved, ελληνικής κατασκευής και εξοπλίζουν τους καλύτερους στρατούς του κόσμου. Για την εξοικονόμηση πόρων, ο φορητός οπλισμός θα προέλθει από τα γνωστό επιθετικό G3A3/Α4, του οποίου υπάρχουν 300.000 ολοκαίνουριες μονάδες στις αποθήκες και οι οποίες θα δεχθούν αναβάθμιση με συλλογές (kit) που θα βελτιώνουν ραγδαία την σκόπευση ημέρα και νύχτα, την στοχοποίηση του αντιπάλου, το καλύτερο «κράτημα». κλπ. Το πυρομαχικό των 7,62 χλστ. αποδείχθηκε και στην πόλεμο της Ουκρανίας απείρως καταλληλότερο από αυτό των 5,56 χλστ. οπότε η αξιοποίηση του αποθέματος αποδείχθηκε μονόδρομος. Για κράνη και αλεξίσφαιρα, πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Πολλοί οι υποψήφιοι. Όπως και για το πιστόλι. Αξιολόγηση εν κρυπτώ, σημαίνει εν δυνάμει διαφθορά, το έχουμε ξαναπεί.
- Ο πολυσυζητημένος εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, θα προχωρήσει μόνο με την εγκατάσταση κυρίως νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και τις μηχανολογικές εργασίες στο ναύσταθμο Σαλαμίνας ή σε ναυπηγείο με κόστος περίπου 300 ευρώ. Άποψή μας: Πεταμένα λεφτά. Το πρόγραμμα άργησε 15 χρόνια (έχει περάσει προ πολλού ο χρόνος για πρόγραμμα ΕΜΖ-Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής) και τώρα δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει. Τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για αγορά μιας ακόμα μεταχειρισμένης FREMM, δηλαδή αντί για 4 (2+2) να αγοραστούν 5 και οι MEKO να συνεχίσουν να υπηρετούν μέχρι το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής, σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από σήμερα, με τα υπάρχονται συστήματα. Δυστυχώς το λάθος των φρεγατών “S” που ο εκσυγχρονισμός τους ήταν πανάκριβος και δεν προσέφερε ούτε ένα νέοόπλο στο ΠΝ, συνεχίζεται.
- Η 4η φρεγάτα FDI θα παραγγελθεί οσονούπω. Η πρώτη θα πλεύσει επιχειρησιακά στο Αιγαίο αν όλα πάνε καλά, το ερχόμενο καλοκαίρι. Αν όχι, θα πάμε για τις αρχές του 2027. Δεν έχει όπλα προσβολής στόχων εδάφους (SCALP Naval), δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα αυτοάμυνας, δεν έχει μεγάλο απόθεμα βλημάτων, είναι όπλο παράκτιας μάχης με μικρό εκτόπισμα και για τον λόγο αυτόν δεν έχει παραγγελθεί από κανένα άλλο πολεμικό ναυτικό παγκοσμίως εκτός Γαλλίας. Και δεν πρόκειται να πουληθεί. Ας ελπίσουμε τα έρθουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι ιταλικές FREMM. Οι δύο ιταλικές FREMM κλάσης Bergamini, πιθανότατα θα παραδοθούν μεταξύ 2028 και 2030 με κόστος μόλις 300 εκατ. η μία και χρόνο ζωής 25 χρόνια ακόμα! Άγνωστο το αν μπορούν να μετασκευαστούν και να φέρουν SCALP Naval. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι πολύ καταλληλότερα πλοία από τις FDI.
- Πρόγραμμα αναβάθμισης των υποβρυχίων Type 214 και ναυπήγηση 4 νέων υποβρυχίων της ίδιας κλάσης. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2040, περίπου. Το γαλλικό ενδιαφέρον για πώληση Scorpene είναι μάλλον θεωρητικό. Έχοντας πουλήσει φρεγάτες (FDI) και μαχητικά (Rafale F.3R) στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να μπουν σε ένα «χωράφι» το οποίο είναι καθαρά γερμανικό.
- Πρόγραμμα αναβάθμισης των βρετανικής σχεδίασης και ελληνικής ναυπήγησης πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ περίπου 350 εκατ. ευρώ. Καλά πλοία, στήριξαν το ΠΝ σε δύσκολες εποχές. Χρειάζονται αναβάθμιση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών. Ιδέα: Να γίνουν μητρικά σκάφη Αυτόνομων Οχημάτων Επίθεσης Επιφανείας/Υποβρυχίως. Οι ναυτικές επιχειρήσεις, όπως τις ξέραμε, τελείωσαν…
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης της νέας ευρωκορβέτας και των αμερικανικών φρεγατών Constellation. Ελπίζεται ότι θα αποδώσουν μετά το 2035 το πρώτο σκάφος. Οι Constellation είναι ασύγκριτα καλύτερο σκάφος και καταλληλότερο για τις ανάγκες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αργούν. FREMM για Ανατολική Μεσόγειο και FDI και MEKO (θα μείνουν και 2 “S” μέχρι να παραληφθούν οι 2 ιταλικές FREMM) για Λιβύη και Αιγαίο, αρκούν σε αυτή την φάση από το 2030 μέχρι το 2040. Για τώρα θα αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε.
- Μαζική προμήθεια μέχρι και 10.000 drones σε διάφορες εκδόσεις, βασικά FPV. Η κορυφαία προτεραιότητα.
- Μαχητικά F-35. Το 2028. κανονικά, το πρώτο θα προσγειώνεται στα αεροδρόμια της ΠΑ.
- Επιθετικά ελικόπτερα. Μετά την καταστροφή στο Στεφανοβίκι, η Α.Σ. αναζητεί τρόπους να κλείσει την τρύπα που ανέρχεται σε περίπου 30 ελικόπτερα.
- Αντικατάσταση φορτηγών και ελαφρών τροχοφόρων οχημάτων: Οι ανάγκες απορούν κατ’ελάχιστον 2.500 οχήματα και μέγιστο 4.000 οχήματα