Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βρίσκονται σε όλα τα σπίτια και δηλητηριάζει 60.000 παιδιά κάθε χρόνο! Προσοχή!



Μολονότι οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι έχουν θωρακίσει το σπίτι τους απέναντι σε κινδύνους για το μωρό, πολλές φορές υποτιμούν το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο φαρμακείο του σπιτιού.  

Σύμφωνα με έρευνα από το Safe Kids Worldwide, 60.000 παιδιά ετησίως πηγαίνουν στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση, επειδή ήπιαν κάποιο φάρμακο.

9 στους 10 γονείς ξέρουν οτι τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά δήλωσε ο Morag Mackay, διευθυντής έρευνας του Safe Kids Worldwide, σύμφωνα με το Today.

Οι 7 στους 10 όμως παραδέχονται οτι δεν το κάνουν αυτό, ή οτι έχουν υπάρξει φορές που το ξέχασαν.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ του τι γνωρίζουν οι γονείς (ότι το φάρμακο είναι επικίνδυνο για τα παιδιά) και του τι κάνουν (δεν αποθηκεύουν σωστά ή ξεχνούν να το επιστρέψουν στη θέση του κάθε φορά που παίρνουν κάποιο φάρμακο ). Πολλοί ενήλικες υποτιμούν τα μωρά και τα μικρά παιδιά, αφήνοντας το φάρμακο σε κάποιο σημείο όπου νομίζουν ότι είναι μακριά, όπως στον πάγκο της κουζίνας, ενώ στην πραγματικότητα το σημείο μπορεί να γίνει προσιτό σε μικρά παιδιά.

«Βρεφη λίγων μηνών κατέληξαν στα επείγοντα γιατί ήπιαν κάποιο φάρμακο που βρισκόταν κοντά τους, ενώ οι γονείς πίστευαν οτι δεν μπορούσαν να μπουσουλήσουν μέχρι εκεί ή οτι δεν μπορούσαν να το βάλουν στο στόμα», λέει ο Mackay. Οι γονείς, παρόλο που ξέρουν πολύ καλά τα παιδιά τους, μερικές φορές τα υποτιμούν, και αυτο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Για την Shelagh Macdonald, μια από τις χιλιάδες μαμάδες που έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιου είδους ατυχήματα, το να συμβεί το κακό ήταν ζήτημα λίγων λεπτών. Έδωσε φάρμακο στο νεογέννητο για τα δοντάκια του και αφού έκλεισε το μπουκάλι πήγε το μωρό για ύπνο. Μόλις επέστρεψε στην κουζίνα είδε τον 2 ετών γιο της να έχει πιει όλο το μπουκάλι.

«Πανικοβλήθηκα. Δεν είχα κλείσει το μπουκάλι σφιχτά και κατάφερε να το ανοίξει. Το ήπιε όλο!» δήλωσε στο Today.

«Τα παιδιά αναπτύσσονται ταχύτατα» λέει ο Dr. Rutherfoord Rose, διευθυντής του κέντρου δηλητηριάσεων της Virginia στο NBC News. «Θέλουν να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να ασχοληθούν με ό,τι τους κινεί την περιέργεια.»

Σύμφωνα με τον Rose τα περισσότερα ατυχήματα με φάρμακα γίνονται στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ξέρουν οτι και οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι εξίσου επικίνδυνα για τα παιδιά και πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος.