Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βιταμίνη D: Αυτά είναι τα 3 οφέλη που πρέπει να γνωρίζεις



Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών.

 

Ονομάζεται βιταμίνη του ήλιου λόγω της ικανότητάς της να απορροφάται από το σώμα μέσω του ηλιακού φωτός. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε λεπτά, εύθραυστα ή παραμορφωμένα οστά.

Αλλά η βιταμίνη D προσφέρει και μια σειρά από άλλα οφέλη, που κυμαίνονται από θετικά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Ακολουθούν 3 οφέλη για τη βιταμίνη D που πρέπει να γνωρίζεις.

Η βιταμίνη D ενισχύει τα οστά

Η βιταμίνη D είναι διάσημη για την ενίσχυση των οστών και την ενίσχυση των δυνάμεών της. «Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο σου, κάτι που τελικά επιτρέπει την κανονική ανοργανοποίηση των οστών σου», λέει η Jackie Newgent, RDN, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Cook & Clean Diabetes Cook. Βασικά, το ασβέστιο που ωφελεί τα οστά σου δεν θα ήταν σε θέση να κάνει τη δουλειά του χωρίς βιταμίνη D. Όταν συνδυάζεται με ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που σημαίνει ότι η πυκνότητα και η ποιότητα των οστών είναι μειωμένη.

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών

Μαζί με τις ικανότητές της για ανάπτυξη οστών, η βιταμίνη D έχει επίσης επιρροή στην ενίσχυση των μυών. «Η έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αδυναμίας των μυών, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων», λέει η Lana Nasrallah, MPH, RD, κλινικός διαιτολόγος στην UNC Health. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους. «Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, αποτρέποντας έτσι τις πτώσεις, κάτι που είναι ένα κοινό πρόβλημα που οδηγεί σε σημαντική αναπηρία και θάνατο σε ηλικιωμένους ενήλικες».

Επειδή η βιταμίνη D βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει ασβέστιο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της στοματικής υγείας, μειώνοντας τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών και των ούλων. Μια ανασκόπηση του 2011 στο The Journal of the Tennessee Dental Association σημειώνει ότι ενώ η έρευνα είναι λιγοστή, υπάρχει μια «αναδυόμενη υπόθεση» ότι η βιταμίνη είναι ευεργετική για την στοματική υγεία, λόγω της επίδρασής της στον μεταβολισμό των οστών και την ικανότητά της να λειτουργεί ως αντι -φλεγμονώδες παράγοντας και να διεγείρει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων.