Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι θα κερδίσετε αν πίνετε καφέ πριν τη γυμναστική



Ο καφές είναι συνήθως το ρόφημα που επιλέγουμε για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, φαίνεται όμως ότι είναι ιδανικός και πριν από τη γυμναστική μας.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, η κατανάλωση καφέ πριν από οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης βελτιώνει τις επιδόσεις αλλά και διευκολύνει την απώλεια βάρους!

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Applied Physiology, δείχνει ότι ποσότητα έως και 400 mg καφεΐνης –που αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ– μία ώρα πριν τη γυμναστική ενισχύει τα επίπεδα εγρήγορσης, μειώνει τη σωματική καταπόνηση από την άσκηση και βοηθά τους μυς να κάψουν περισσότερο λίπος.

Μάλιστα, η καφεΐνη έχει την ίδια επίδραση ασχέτως αν κάποιος πίνει καθημερινά καφέ και επομένως ο οργανισμός του είναι συνηθισμένος στη διεγερτική ουσία, επισημαίνει ο Δρ Μπρούνο Γκουαλάνο, ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν τη μελέτη, καθηγητής φυσιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Το εύρημα αυτό φαίνεται να διαψεύδει τη μέχρι τώρα δημοφιλή θεωρία ότι η καφεΐνη βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις μόνο μετά από μια περίοδο αποχής μερικών ημερών ή εβδομάδων.

Να σημειωθεί ότι η ποσότητα των 400 mg καφεΐνης που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είναι απολύτως ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Ο καφές θεωρείται ότι ενισχύει την καύση του λίπους επειδή προωθεί την απομάκρυνσή του από τον λιπώδη ιστό, όπου συσσωρεύεται. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη του δημοφιλούς ροφήματος ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του αποστέλλει μηνύματα στα λιποκύτταρα ώστε να τους δώσει την εντολή να διασπάσουν το συσσωρευμένο λίπος. Επίσης, η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα, μιας ορμόνης που διαπερνά τον λιπώδη ιστό και αποστέλλει σήματα για τη διάσπαση των λιπαρών και τη μετέπειτα απελευθέρωσή τους στο αίμα.