Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προσοχή: Η υπέρταση στα 30 συνδέεται με πρόβλημα στον εγκέφαλο



Οι ασθενείς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) στις ηλικίες 30-49 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η υπέρταση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το έχουν, δεδομένου ότι η κατάσταση παρουσιάζει λίγα, ή καθόλου εμφανή συμπτώματα:

Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, οι πάσχοντες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, έδειξε ότι οι μεσήλικες γυναίκες με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν και με άνοια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι με υπέρταση κατά την ηλικία των 30 και 40 ετών έτειναν να υποφέρουν από άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Η άνοια προκαλείται όταν ο εγκέφαλος έχει ήδη υποστεί βλάβες από άλλες ασθένειες, προκαλώντας συμπτώματα απώλειας μνήμης και προβλημάτων σκέψης.

Υπέρταση και άνοια: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της έρευνας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα 30-49 ετών με υπέρταση είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτά τα συμπτώματα. Αυτό διαπιστώθηκε σε σχέση με όσους είχαν σταθερή, φυσιολογική αρτηριακή πίεση στις ίδιες ηλικίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 7.238 ατόμων που ζουν στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

“Είναι αποδεδειγμένο ότι η υπέρταση στα μέσα της ζωής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια στην μετέπειτα ζωή του”, δήλωσε ο δρ. Doug Brown, διευθυντής έρευνας στον οργανισμό Alzheimer's Society.

“Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση συνδέεται με την άνοια τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άντρες. Το ότι αυτή η μελέτη δείχνει αυτήν τη σύνδεση μόνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, μας εξέπληξε. (...) Η νεαρή ηλικία των συμμετεχόντων σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τη διαφορά. Αλλά επειδή η νέα αυτή έρευνα πάει κόντρα σε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να κάνουμε περισσότερες μελέτες. Αυτό χρειάζεται για να κατανοήσουμε πλήρως τις πιθανές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά στον κίνδυνο άνοιας από υπέρταση. (...) Η Επιτροπή Lancet για την άνοια υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η θεραπεία της υπέρτασης μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλείται συχνά από κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Συνιστάται να μην καταναλώνετε περισσότερα από 6g αλατιού την ημέρα. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί, δημητριακά, σούπες, φασόλια και μπισκότα, περιέχουν κρυφό αλάτι. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή στην συνολική ημερήσια κατανάλωση.