Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κοιλιακό λίπος. Πώς να επιταχύνετε την καύση του



Πόσα καλά γνωρίζετε το σώμα σας; Αναμφίβολα γνωρίζετε πιο είναι το βάρος σας. Ιδιαίτερα θέλετε να μπείτε στα εφαρμοστά καλοκαιρινά σας ρούχα, ενδέχεται τα κιλά να σας απασχολούν καθημερινά.

Στην πραγματικότητα όμως δεν θα έπρεπε να σας ενδιαφέρουν τα νούμερα, αλλά από τι είναι «φτιαγμένο» το σώμα σας!

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, μύες, οστά και λίπος. Το τελευταίο αποτελεί την πλέον αποτελεσματική αποθήκη ενέργειας για τον οργανισμό, ακόμη και εάν δεν έχει «καλή» φήμη. Η περίσσεια κατανάλωσης θερμίδων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα γεμίζουν σε υπερβολικό βαθμό τις αποθήκες του λίπους, οδηγώντας τελικά στην αύξηση του βάρους.

Λίπος ή σωματικό βάρος;

Παρότι οι περισσότεροι ειδικοί υγείας δίνουν έμφαση στην απώλεια των επιπλέων κιλών, αυτό που τελικά έχει αποδειχθεί βλαβερό για την υγεία δεν είναι το υπερβολικό βάρος, αλλά το λίπος. Το ποσοστό του λιπώδους ιστού είναι καθοριστικός παράγοντας, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Στις παθήσεις αυτές συγκαταλέγονται νοσήματα του μεταβολισμού, της καρδιάς, το ζάχαρο, και η πίεση.

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που τελικά μετράει το βάρος ή το λίπος, η απάντηση είναι το δεύτερο. Μάλιστα, άτομα με κανονικό βάρος θεωρούνται παχύσαρκα, και αντιμετωπίζουν επιπλοκές στην υγεία τους, επειδή το ποσοστό του λίπους στο σώμα τους υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια. Αυτοί είναι γνωστοί και ως «παχύσαρκοι κανονικού βάρους».

Η «τοπογραφία» του λίπους μετράει;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλλο που δεν είναι στο χέρι σας, καθιστούν τη συσσώρευση επιπλέον λίπους αναπόφευκτη. Τα αποθέματα λιπώδους ιστού μπορεί να είναι επιφανειακά (κοντά στο δέρμα) ή βαθύτερα (γύρω από τα ζωτικά όργανα). Όπως ίσως φαντάζεστε το βαθύτερο λίπος, έχει «βαθύτερη» σημασία και για την υγεία σας.

Ενώ όμως είναι πολύ απλό να μετρήσετε το βάρος σας ανεβαίνοντας στη ζυγαριά του σπιτιού σας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στη μέτρηση του λίπους. Οι ακριβείς μέθοδοι υπολογισμού του είναι εξειδικευμένες. Ο απλούστερος τρόπος για να εκτιμήσετε το λίπος στο σώμα σας είναι η περιφέρεια της μέσης. Με απλά λόγια το λίπος γύρω από την κοιλιά είναι «καθρέφτης» της σωματικής «υγείας»!

Ουσιαστικός στόχος στο αδυνάτισμα δεν είναι να απαλλαγείτε απλώς από τα περιττά κιλά, αλλά να καταφέρετε να ξεκλειδώσετε το λίπος του σώματός σας.

Υπάρχει μυστικό για την απώλεια λίπους;

Δυστυχώς δεν υπάρχει η μαγική συνταγή που γρήγορα και ανώδυνα θα «αδειάσει» τα αποθέματα λίπους γύρω από την κοιλιά! Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και ήπιας άσκησης, μαζί με τη δική σας θέληση ανοίγουν το δρόμο.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν:

να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που θα σας χορτάσουν καλύτερα

να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που απορροφώνται γρήγορα από το σώμα

να μειώσετε το περιττό τσιμπολόγημα

να εξασκηθείτε στο να τρώτε μόνο όταν πεινάτε πραγματικά.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να χάσετε λίπος αλλά την ίδια στιγμή να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Ακόμα και εάν αυτό σημαίνει να πάτε μία βόλτα το σκύλο σας ή να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ!

Μπορούν τα εσπεριδοειδή να βοηθήσουν;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα φυσικά συστατικά μελετώνται για τις δράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεδομένου ό,τι το περιττό βάρος αναδεικνύεται σε μείζον θέμα είτε για λόγους εμφάνισης, αλλά πρωτίστως για λόγους υγείας, συστατικά της διατροφής γίνονται γνωστά για δράσεις πέρα από εκείνες που έχετε φανταστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα. Το πορτοκάλι, το γκρέιπ φρουτ και το σιγκούνι δεν είναι μόνο γευστικά και ζουμερά, αλλά περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως την εσπεριδίνη, τα οποία στην κυριολεξία ξεκλειδώνουν το λίπος του σώματος.

Η κατανάλωση των θρεπτικών ουσιών στην ποσότητα που χρειάζεται για να επιταχυνθεί η καύση του λίπους, δεν εξασφαλίζεται απλά τρώγοντας ένα πορτοκάλι. Μέσω ειδικής επεξεργασίας που περνούν τα εσπεριδοειδή λαμβάνεται το εκχύλισμα των φρούτων που είναι πλούσιο σε φυσικούς λιποδιαλύτες, όπως η εσπεριδίνη. Η καλύτερη πηγή των τελευταίων είναι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, που με τη σειρά τους μπορούν να γίνουν ο ιδανικός σύμμαχος της διατροφή σας στην προσπάθεια να χάσετε το λίπος γύρω από την κοιλιά!