Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 -

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ συντελεί σε περισσότερα χρόνια ζωήςΚαλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς δύο μεγάλες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να συντελέσει στην μακροζωία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την Δρ Βερόνικα Σετιαβάν, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 186.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Στην αρχή της μελέτης το 1990, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει πληροφορίες για την διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, πάνω από 58.000 άτομα απεβίωσαν.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Όσοι έπιναν ένα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 12-18% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, έναντι αυτών που δεν έπιναν καφέ.

Μάλιστα, αυτό ίσχυε σε όλες τις φυλετικές ομάδες και η Δρ Σετιαβάν λέει πως αυτό επαληθεύει τη θεωρία ότι ο καφές από μόνος του έχει θετικές βιολογικές επιδράσεις.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης ήταν παρόμοια. Αφορούσαν πάνω από 520.000 ευρωπαίους και κατά τη διάρκεια της έρευνας οι 42.000 απεβίωσαν.

Τα άτομα που έπιναν περίπου τρεις καφέδες την ημέρα είχαν 7-12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 16 χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Επίσης είχαν 40-59% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η ηπατική νόσος.

Να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές ενισχύει την ηπατική λειτουργία και στην παρούσα μελέτη οι λάτρεις του καφέ είχαν χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών που είναι δείκτες ηπατικών προβλημάτων.

Σχολιάζοντας τις μελέτες ο Ελισέο Γκουαλλάρ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς της Βαλτιμόρης, τονίζει ότι «δεν είμαστε σε θέση να συστήσουμε τους ανθρώπους να πίνουν καφέ για να αποκομίσουν οφέλη υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει και αρνητικά. Αν κάποιος καταναλώνει 400 mg καφεΐνης ημερησίως, δηλαδή πέντε φλιτζάνια καφέ, μπορεί να βιώσει ζαλάδα και διαταραχές του καρδιακού παλμού».

Και φυσικά συμπληρώνει ότι, «αν κάποιος προσθέτει στον καφέ του ζάχαρη και σαντιγί, τότε επιβαρύνεται με θερμίδες και ανθυγιεινά λιπαρά. Αυτό που πρέπει πάντως να συγκρατήσουμε είναι ότι η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής».