Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στα όριά του τo iPhone, δυσοίωνες προβλέψεις και για το επόμενο τρίμηνο



Τη μικρότερη αύξηση πωλήσεων στην ιστορία του σημείωσε το iPhone το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Το εορταστικό τρίμηνο του περασμένου έτους η Apple πούλησε 74,8 εκατομμύρια iPhone, αυξάνοντας τις πωλήσεις της μόλις κατά 0,4%. 

Επιπρόσθετα, οι προβλέψεις της για το επόμενο τρίμηνο ήταν δυσοίωνες, αφού εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα μειωθούν στα 50-53 δισ. δολάρια από τα 58 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποδίδονται στην πορεία της οικονομίας στην Κίνα και ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο Τιμ Κουκ αναφέρθηκε σε φθίνουσα οικονομική ανάπτυξη και σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. 

Στην Ινδία, η Apple αναμένεται να διπλασιάσει την επένδυσή της, αναμένει υψηλή αύξηση πωλήσεων όπου φέρεται ότι θα εγκαινιάσει και σειρά καταστημάτων με το logo της, χωρίς ωστοσο η χώρα να είναι σε θέση να καλύψει την υποτονική ζήτηση στην Κίνα.

Σε ότι αφορά στις πωλήσεις άλλων προϊόντων Apple, το iPad μοιάζει να χάνει την αίγλη του, παρά την άφιξη του μεγάλου iPad Pro, αφού οι πωλήσεις μειώθηκαν από τα 21,4 εκατομμύρια ταμπλέτες την εορταστική περίοδο του 2014 στα 16,1 εκατομμύρια iPad την αντίστοιχη περίοδο του 2015. 

Οι αριθμοί για τις πωλήσεις του Apple Watch παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών, η τιμή της μετοχής  της Apple μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.