Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι μπορούμε να τρώμε πριν την πρωινή γυμναστική



Παραλείπετε το πρωινό για να γλιτώσετε θερμίδες; Ακούγεται λογικό, όσο λιγότερο τρώτε, τόσο πιο γρήγορα να χάνετε βάρος. Το θέμα δεν είναι όμως τόσο απλό.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η άσκηση με άδειο στομάχι έχει κάποια οφέλη. Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που διευκολύνει την απώλεια βάρους, καθώς και τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, η οποία βοηθά στη δημιουργία μυϊκής μάζας.

Το τρέξιμο με άδειο στομάχι μπορεί επίσης να κάνει το σώμα σας πιο αποτελεσματικό στη χρήση των αποθεμάτων ενέργειας και να σας βοηθήσει να απορροφήσετε τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που τρώτε μετά από μια προπόνηση αντί να τα αποθηκεύσει με τη μορφή λίπους.

Άλλες μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι όταν αθλείστε νηστικοί, έχετε μειωμένη απόδοση. Από τη στιγμή που ο οργανισμός δεν έχει «καύσιμα», δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια, η απόδοση πέφτει και άρα καίτε λιγότερες θερμίδες.

Να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τσεκάρετε το σώμα σας στη διάρκεια της άσκησης.

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι σας ταιριάζει περισσότερο να σηκώνεστε το πρωί και να πηγαίνετε κατευθείαν για τρέξιμο, χωρίς να έχετε φάει κάτι προηγουμένως. Αν όμως διαπιστώσετε ότι τα ενεργειακά σας αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι στη συνέχεια, είναι ένδειξη ότι πρέπει να τρώτε κάτι πριν την πρωινή γυμναστική.

Τι μπορείτε να φάτε πριν τη γυμναστική
Επιλέξτε κάτι που περιέχει απλούς υδατάνθρακες και όχι πρωτεΐνες για να πάρετε την ενέργεια που χρειάζεστε.

Μία ώρα πριν την πρωινή γυμναστική, φάτε περίπου 45 γραμμάρια υδατανθράκων με μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, όπως:

- Μισή φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μια κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο

- Ένα-δύο κράκερ με 30 γραμμάρια τυρί

- ¼ φλιτζανιού σταφύλια ανακατεμένα με λίγο τυρί κότατζ

- Smoothie φρούτων με γάλα σόγιας

- ¼ φλιτζανιού μούρα με μισό φλιτζάνι γιαούρτι

Αν δεν έχετε χρόνο το πρωί, 15 έως 30 λεπτά πριν την προπόνηση, φάτε περίπου 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, όπως:

- Μια μικρή μπανάνα

- Λίγα κράκερ

- Μια χούφτα σταφίδες

Εάν παραλείψετε το πρωινό, φροντίστε τουλάχιστον να είστε καλά ενυδατωμένοι.

ΠΗΓΗ: onmed.gr