Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 -

Πότε και με ποιο τρόπο είναι καλύτερο να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικάΕίναι σημαντικό να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σωστά πριν τα καταναλώσουμε.

«Η φλούδα τους μπορεί να είναι γεμάτη μικρόβια, τα οποία θα μεταφερθούν στη σάρκα τους εάν τα κόψετε χωρίς να τα πλύνετε», αναφέρει διαιτολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Μπορεί επίσης να τα καταναλώσετε αμέσως, εάν δαγκώσετε λ.χ. ένα μήλο χωρίς να το πλύνετε».

H ειδικός προσθέτει ότι τα βακτήρια που συχνότερα ανευρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι:

  • Η σαλμονέλα
  • Το κολοβακτηρίδιο (e.coli)
  • Η λιστέρια

Και τα τρία είναι συνηθισμένες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, που εκδηλώνεται με ναυτία, εμέτους και διάρροια. Στις σοβαρές περιπτώσεις ο πάσχων χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Πότε να τα πλύνετε

Ποια είναι όμως η καλύτερη στιγμή για να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά; Η ειδικός συνιστά να το κάνετε όταν θελήσετε να τα καταναλώσετε και όχι μόλις τα αγοράσετε. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεαστεί η υφή ή η γεύση τους, εξηγεί.

Να τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης, συνεχίζει. Μην τα βάζετε όλα μαζί σε λεκάνη με νερό, διότι θα τα ξεπλένετε με βρώμικο νερό.

Τα προϊόντα με σκληρή φλούδα που έχουν συσσωρεύσει χώμα, μπορείτε να τα καθαρίσετε με βούρτσα.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει λόγος να τα πλένετε με ξύδι ούτε με μαγειρική σόδα. Ούτε είναι ανάγκη να τα σαπουνίζετε. Είναι όμως θέμα προσωπικής προτίμησης, επισημαίνει η ειδικός,

Μην παραλείψετε τέλος να αφαιρέσετε αμέσως τα τυχόν τραυματισμένα ή χαλασμένα σημεία από τα φρούτα και τα λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό.