Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 -

Ισχύει ότι η υπερβολική πρωτεΐνη κάνει κακό στα νεφρά;Ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά το 1983 ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει το ρυθμό σπειραματικής διήθησης.

 

Πρόκειται για μία τιμή που καταδεικνύει πόσο καλά διηθούν τα νεφρά τα απόβλητα προϊόντα από το αίμα, ενώ βοηθά στη διάγνωση πιθανής βλάβης στα νεφρά.

Αποτελεί επίσης το καλύτερο μέσο εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας, καθώς όσο πιο υψηλός είναι ο ρυθμός διήθησης, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά. Ο φυσιολογικός ρυθμός διήθησης είναι περίπου 100 mL/min.

Το εύρημα αυτό οδήγησε πολλούς επιστήμονες στην υιοθέτηση της άποψης ότι ο υψηλός ρυθμός σπειραματικής διήθησης, θέτει τα νεφρά σε κατάσταση στρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες αύξανε το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, αυτό δεν είχε δυσμενή επίδραση στη συνολική λειτουργία των νεφρών.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα δημοσιευμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών -ειδικά έως και 2,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους- βλάπτει την υγεία των νεφρών.

Συμπέρασμα

Προκειμένου να διατηρηθεί ο φυσιολογικός κύκλος διακίνησης των πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος, το 10-15% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 0,75 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα. Δύο έως τρεις μερίδες πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης ή τέσσερεις μερίδες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες.

Τι πρέπει να προσέχετε
– Δίνετε βάση στις ετικέτες των τροφίμων. Σπανίως τρώτε καθαρή πρωτεΐνη, καθώς οι περισσότερες συνδυάζονται συχνά με κορεσμένα λίπη.

– Αν τρώτε κρέας, επιλέξτε κομμάτια χωρίς λίπος.

– Αν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, οι πιο υγιεινές επιλογές είναι τα αποβουτυρωμένα ή όσα έχουν χαμηλά λιπαρά.

– Τα φασόλια, η σόγια, τα καρύδια και τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος και με πολλές διαιτητικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.