Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Αφιέρωμα στον Άγιο Νικόλαο σήμερα στην pemptousia.tv


 
Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα 6 Δεκεμβρίου, με την εκκλησία να τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου και στο πρόγραμμα της pemptousia.tv μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλά βίντεο αφιερωμένα στη χάρη του Αγίου της ναυτοσύνης.

  • Στις 16.05
Αφιέρωμα στο Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος
 
Το Μετόχι περιλαμβάνει τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντάνασσας και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και είναι χτισμένο σε δύο νησίδες στη λίμνη Βιστωνίδα. Ο π. Ανδρέας Βατοπαιδινός μας μιλά για την ιστορία των ιερών ναών στο Βατοπαιδινό Μετόχι, την πνευματικότητα του τόπου και τον υδροβιότοπό του.
 
  
 
  • Στις 16.30
Η γιορτή του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος το 2021
 
H μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, εορτάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021, στην ομώνυμη Ιερά Μόνη στο Πόρτο Λάγος, η οποία αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας λιτανεύτηκε στους χώρους της Ι.Μ. η εικόνα του Αγίου Νικολάου.
 
  • Στις 16.40
Αφιέρωμα στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά
 
Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρυώτογλου, Δρ. Θεολογίας – Θρησκειολογίας, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, μιλά για για την ιστορία του ναού και το έργο της ενορίας που διακονεί, στη σκιά της Ακρόπολης.
 
  • Στις 17.40
Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών – Το «Κάστρο» της Ορθοδοξίας στη λίμνη των Ιωαννίνων, το σημαντικότερο μεταβυζαντινό μοναστήρι των Ιωαννίνων.
  
  • Στις 17.50
Αφιέρωμα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου
 
Ο Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τον 19ο αιώνα, ο Ναός ήταν ξύλινος και καταστράφηκε από σεισμό. Άρχισε να κατασκευάζεται και πάλι το 1897 και ολοκληρώθηκε το 1907. Ο Ναός υπέστη καταστροφές από σεισμούς το 1993 και 2008. Από τον Φεβρουάριο του 2014 και για τρία χρόνια χρειάστηκε να παραμείνει κλειστός για να υλοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής.
 
  • Στις 18.05
Αφιέρωμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Μυκονιάτικα Αττικής
 
Το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, στα Μυκονιάτικα του δήμου Αγίων Αναργύρων είναι του 17ου αιώνα. Ο μακαριστός π. Βασίλειος, πρώην εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στα Μυκονιάτικα Αττικής, είχε μιλήσει για το ιστορικό εκκλησάκι και τη μακρά ιστορία του.
  
  • Στις 18.30 στην εκπομπή “Μοναστήρια της Ορθοδοξίας” αφιέρωμα στην ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου Σίντζας

Χτισμένο μέσα στα βράχια και λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο Αρκαδίας συναντάμε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζας, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, μέσα σε σπηλαιώδεις κοιλότητες. Είναι ευδιάκριτα τα ασκηταριά των παλαιών Μοναχών – Ασκητών. Οι Ασκητές σκαρφάλωσαν ψηλά στα βράχια διαμορφώνοντας μικρές σκήτες ενώ αργότερα άρχισαν να χτίζουν και να οργανώνουν το μοναστήρι. Σήμερα στην Ιερά Μονή εγκαταβιώνει μόνη της η Γερόντισσα Λαυρεντία.