Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 -

Πώς μπορείτε να «σβήσετε» τους μαύρους κύκλους και να δείχνετε νεότεροιΟι μαύροι κύκλοι και η κουρασμένη επιδερμίδα μας κάνουν να μοιάζουμε μεγαλύτεροι από ότι είμαστε πραγματικά, αλλά υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από αυτά.

 «Οι μαύροι κύκλοι οφείλονται στις καταχρήσεις των ημερών και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα και με κοσμητικές θεραπείες. Αν και για την εμφάνισή τους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο φταίει η αφυδάτωση, η στέρηση ύπνου, τα κοκτέιλ και το κάπνισμα, υπάρχουν και άλλες αιτίες που ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιο σκούρο δέρμα στην “κοιλάδα των δακρύων”, ακόμα κι όταν αισθάνονται ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
 

Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα υγείας, με τα γονίδια ή τη γήρανση, με περιβαλλοντικούς παράγοντες, προσωπικές επιλογές και συνήθειες ή να οφείλονται σε συνδυασμό αυτών. Η θεραπεία έγκειται στην εύρεση και καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί αυτήν την κουρασμένη και θλιμμένη όψη.

Οι κυριότερες αιτίες για μαύρους κύκλους

Ανεπαρκής ύπνος

Οι λίγες ώρες ύπνου προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την περιοχή των ματιών. Επίσης, καθιστούν το δέρμα πιο χλωμό, κάνοντας ακόμα πιο εμφανείς τους μαύρους κύκλους. Η αναπλήρωση του ύπνου και η υιοθέτηση καθημερινού προγράμματος τουλάχιστον 7-8 ωρών ύπνου τη νύχτα θα χαρίσει ένα υγιές χρώμα σε όλο το πρόσωπο. Η ύπτια στάση με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο μπορεί να μειώσει και τυχόν οίδημα κάτω από τα μάτια.

Αφυδάτωση

Το αλκοόλ έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο δέρμα, αφήνοντάς το ξηρό. Μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει όψη βυθισμένων ματιών και να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από αυτά, δημιουργώντας μαύρους κύκλους. Η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, η πόση άφθονου νερού και η ενυδάτωση του δέρματος θα σβήσει κάθε σκούρα απόχρωση.

Αφυδάτωση και ξηρό δέρμα προκαλεί και το κάπνισμα, αφού το μονοξείδιο του άνθρακα του στερεί οξυγόνο, διασπά το κολλαγόνο και μειώνει την παραγωγή νέου.

Γενετική

Η κληρονομικότητα επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης μαύρων κύκλων και οι λόγοι είναι τόσο ανατομικοί όσο και ρύθμισης των επιπέδων κολλαγόνου και της μελανίνης της ουσίας που του δίνει χρώμα. Όσοι είναι επιρρεπείς, λόγω οικογενειακού ιστορικού, είναι πιθανό να εμφανίσουν μαύρους κύκλους από την ηλικία των 25 ετών ή και νωρίτερα, ιδίως όταν κάνουν καταχρήσεις.

«Οι όποιες παρεμβάσεις για την εξαφάνιση των μαύρων κύκλων, όταν ο λόγος εμφάνισής τους είναι κληρονομικός, δεν καταπολεμούν την αιτία, αλλά το σύμπτωμα. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα γονίδια που μας καθιστούν πιο ευάλωτους ή στην ανατομία των οστών στην περιοχή ή στη θέση των αγγείων, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να διεγείρουμε την παραγωγή κολλαγόνου και να καταπολεμήσουμε επιτυχώς την περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση.

Για παράδειγμα, το ήπιο χημικό πίλινγκ μπορεί να βοηθήσει όταν το πρόβλημα οφείλεται σε υπερμελάγχρωση, η οποία μπορεί να είναι συνέπεια της έκθεσης στον ήλιο. Εξαιρετικά αποτελέσματα δίνει και η ενέσιμη θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).

Τα λέιζερ που στοχεύουν στη χρωστική ουσία μπορούν να βοηθήσουν στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, όπως και στον περιορισμό της παραγωγής μελανίνης. Υπάρχουν λέιζερ που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καταπολεμώντας τους μαύρους κύκλους που οφείλονται στη λέπτυνση του δέρματος.

Αύξηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης μπορεί να έχουμε και μετά από θεραπεία μικροβελονισμού (microneedling) που ωθεί τα κύτταρα του δέρματος να ξεκινήσουν τη διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης. Αποτελεσματική είναι και η έγχυση διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή του κάτω βλεφάρου με μια πολύ μικρή βελόνα.

Η τοποθέτηση υαλουρονικού οξέως στην “κοιλάδα των δακρύων” είναι πολύ δημοφιλής σε άτομα με λεπτό δέρμα και όψη βαθουλωμένων ματιών (υποκόγχια εμβύθιση), γιατί δίνει τη δυνατότητα να ξαναγεμίσει η συγκεκριμένη περιοχή και να απομακρυνθεί η επιδερμίδα από τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κύκλους, ενεργοποιώντας παράλληλα την παραγωγή κολλαγόνου», διευκρινίζει ο δρ Στάμου.

Γήρανση

Κάθε χρόνος που περνά, αφήνει το δέρμα λεπτότερο, λόγω της μείωσης του λιπώδους ιστού, καθιστώντας ολοένα πιο έντονους τους μαύρους κύκλους. Επίσης, προκαλεί χαλάρωση, δημιουργώντας σακούλες αλλά και τη σκίαση στο κάτω βλέφαρο. Οι πλέον κατάλληλες θεραπείες γι’ αυτές βλάβες είναι τα πληρωτικά και τα λέιζερ.

«Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται και σε ασθένειες, όπως η αναιμία. Στη συντριπτική πλειονότητα, όμως, των περιπτώσεων αποτελούν ένδειξη κακής διατροφής, έντονου στρες, και εξάντλησης. Ανεξαρτήτως αιτίας, πάντως, προσδίδουν μια πιο γερασμένη όψη στο πρόσωπο.