Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Παππάς απειλεί τα κανάλια: Οι άδειες μπορούν να ανακληθούν



Κάλεσμα προς τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) για να προχωρήσουν γρήγορα σε ότι αφορά το περιεχόμενο των ιδιωτικών καναλιών, απηύθυνε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Επίσης, σημείωσε ότι εν όψει εκλογών, ορισμένοι επιλέγουν να πολιτεύονται με fake news και συμπλήρωσε πως «η Πολιτεία όπως δίνει τις άδειες, μπορεί και να τις ανακαλέσει».

«Σήμερα έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε και να είμαστε χαρούμενοι, ήταν ένα μάθημα υπομονής και επιμονής για όλους» υπογράμμισε σε ομιλία του ο υπουργός, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Θα δώσω προσωπικά σε κάθε ένα από τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής (ΕΣΡ) συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκαναν σε ότι αφορά τις άδειες και την ταχύτητα που κατάφεραν να λύσουν μια εκκρεμότητα 30 χρόνων στην Ελλάδα.» είπε ο Ν. Παππάς, προσθέτοντας: «Όμως έχουν πολλή δουλειά ακόμα για το περιεχόμενο. Τι οφείλει δηλαδή να κάνει αυτός που θα έχει τη δημόσια συχνότητα και αν έχει υποχρέωση να παρουσιάζει ισότιμα τις πολιτικές απόψεις. Κι αυτό είναι σημαντικό, επειδή σε 12 μήνες περίπου, το τελευταίο έτος της πρώτης θητείας μας, θα έχουμε και τα fake news που κάποιοι έχουν επιλέξει για να πολιτεύονται. Κάποιοι την Πολιτεία την είχαν βρει αδύναμη και της πήρανε και τις άδεις και με τον διαγωνισμό – παρωδία πάρθηκε και το δίκτυο. Η Πολιτεία επανακάμπτει κι όπως δίνει τις άδειες έτσι μπορεί και να τις ανακαλεί. Την πολιτεία τώρα δεν την πατήσανε στο σβέρκο».

Στη συνέχεια, ανήγγειλε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών έχουν καταβάλλει συνολικά 148 εκατ. ευρώ σε τέλη συχνοτήτων και φόρους. «Όποιος λέει πως οι καναλάρχες δεν πλήρωσαν δεν είναι ενημερωμένος», επισήμανε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μίλησε για τη «λογική κεντροδεξιά» που θα πρέπει να την «χαροποιεί αυτή η εξέλιξη» σε σύγκριση με τις «φιλελεύθερες αλλοφροσύνες».

Τα 5 κανάλια που πήραν άδεια

Αυτά είναι τα πέντε κανάλια στα οποία έδωσε άδεια το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία χορήγησης αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Πρόκειται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Antenna, και Epsilon, καθώς κρίθηκε ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Τι αναφέρει το διατακτικό της απόφασης

Στο διατακτικό της απόφασης, το ΕΣΡ «ανακηρύσσει κατά τα οριζόμενα στο σκεπτικό οριστικούς δικαιούχους άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου με βάση την Προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ τους ακόλουθους:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»/

Κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 και το Σημείο 7.2. της Προκήρυξης 1/2017 του ΕΣΡ, οι παραπάνω οριστικοί δικαιούχοι οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης αυτής δόσεως, ο οριστικός δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση.

Την ανακοίνωση έκανε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς γράφοντας, «Habemus άδειες».



Προβολή εικόνας στο Twitter