Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βατικανό: Είναι λάθος Ελλάδα και Ιταλία να σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού



Το Βατικανό θέλησε να πάρει και πάλι θέση επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με μια δήλωση του καθολικού αρχιεπισκόπου 'Αντζελο Μπέτσιου, ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πάπα Φραγκίσκου.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος Μπέτσιου, ο οποίος είναι ο τρίτος κληρικός στην ιεραρχία του Βατικανού, μετά τον ποντίφικα, δήλωσε:

«Το αναλαμβάνουν όλο το βάρος της υποδοχής χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα -οι οποίες είναι εκ των πραγμάτων και οι πιο εκτεθειμένες- δεν είναι σωστό. Αλλά το να χρησιμοποιούνται πλοία γεμάτα ανθρώπους για την προώθηση πολιτικών θέσεων, είναι απαράδεκτο».

«Υπενθυμίζω τα όσα είπε πρόσφατα ο πάπας: οι μετανάστες είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί. Μπορεί σήμερα να μην είναι δημοφιλές να υπερασπίζεται κανείς, τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο, αλλά ο πάπας και η Εκκλησία δεν μπορούν να αγνοήσουν την αποστολή τους», πρόσθεσε ο Ιταλός υψηλόβαθμος κληρικός.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, πρόκειται για μια κριτική στην στάση της ιταλικής κυβέρνησης (και πιθανότατα όχι μόνον), σε ότι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, όπως και στο ότι πλοία των ΜΚΟ, παρέμειναν επί σειρά ημερών στα ανοικτά της Μάλτας και νότια της Ιταλίας, χωρίς λιμάνι στο οποίο να μπορούν να μεταφέρουν εκατοντάδες διασωθέντες.