Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Τραμπ προς Κιμ: Το δικό μου πυρηνικό κουμπί είναι μεγαλύτερο!Με ένα ειρωνικό σχόλιο στο Twitter απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με τη δήλωση του τελευταίου ότι «το πυρηνικό κουμπί είναι συνέχεια πάνω στο γραφείο του».

Ο Τραμπ «απείλησε» με τον δικό του τρόπο, ισχυριζόμενος ότι «το δικό του κουμπί για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είναι μεγαλύτερο και επιπλέον λειτουργεί».

«Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι "το πυρηνικό κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια." Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του για το νέο έτος επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πλέον πυρηνική δύναμη, ενώ επισήμανε ότι έχει πάντα πάνω στο γραφείο του το «κουμπί» για την εκτόξευση των βορειοκορεάτικων πυρηνικών όπλων: «Αυτό δεν είναι απειλή, είναι η πραγματικότητα», υποστήριξε.

Υποβαθμίζουν οι ΗΠΑ το «άνοιγμα» Κιμ στη Ν. Κορέα

Στην ίδια ομιλία πάντως ο Κιμ έκανε μια χειρονομία προς την κατεύθυνση της Νότιας Κορέας, δηλώνοντας πως ο δρόμος προς τον διμερή διάλογο είναι «ανοικτός» και ότι είναι διατεθειμένος να στείλει Βορειοκορεάτες αθλητές να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας.

Η Ουάσινγκτον υποβάθμισε την Τρίτη την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τις μπάλωμα, ένα «band-aid», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, κι επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχθεί ποτέ ότι η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί πυρηνική δύναμη.

Οι ΗΠΑ «δεν θα πάρουν καμιά συνάντηση στα σοβαρά» εάν αυτή δεν αφορά την εξάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, ξεκαθάρισε η Χέιλι λίγες ώρες πριν το tweet του Τραμπ.

«Η Βόρεια Κορέα μπορεί να μιλάει με όποιον θέλει, αλλά οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουν ωσότου συμφωνήσει να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει» παρά τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε η Χέιλι.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιόνγκ-γκιούν πρότεινε να διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, κάτι που σημείωσε ότι συζητήθηκε με την Ουάσινγκτον. Διευκρίνισε πως θα επικεντρωθούν στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θα θιγούν και άλλα θέματα, όπως η προοπτική αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ ανέφερε πως δεν είναι ενήμερη για το ότι υπήρξε κάποια συνεννόηση ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον ως προς την προσφορά της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και θα είναι οι πρώτες μετά τον Δεκέμβριο του 2015.

Κίνα: Θετικές ενδείξεις

Η Κίνα χαιρέτισε τις «θετικές» ενδείξεις από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και χαρακτήρισε τις επικείμενες συνομιλίες μια καλή εξέλιξη για «τη βελτίωση των σχέσεων και την άμβλυνση της κατάστασης» ενόψει της «πραγμάτωσης της αποπυρηνικοποίησης της (κορεατικής) χερσονήσου», διά στόματος του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ.