Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ



Τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Προεκλογικά ο Τραμπ είχε δεσμευθεί ότι θα πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στη Συμμαχία ώστε να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος της συνεισφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε τα πυρά τόσο Ρεπουμπλικανών, όσο και των Δημοκρατικών, ενώ η ιδέα έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ που φοβώνται ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ και ο Στόλτενμπεργκ «συζήτησαν πώς να ενθαρρύνουν όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τις αμυντικές δαπάνες τους», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τον Μάιο.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης «τη δυνατότητα μιας ειρηνευτικής επίλυσης του πολέμου κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας».