Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Κέρι στη Μόσχα με τον Λαβρόφ για την τύχη του Άσαντ



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντάται σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια προσπάθεια προσέγγισης των θέσεων των δύο χωρών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία και την τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Νομίζω ότι είναι σωστό να λεχθεί πως πριν ακόμη από μερικές εβδομάδες, πράγματι λίγοι άνθρωποι νόμιζαν ότι μια παύση των εχθροπραξιών ήταν δυνατή στη Συρία», δήλωσε ο Κέρι στον Λαβρόφ κατά την έναρξη της συνάντησης, ενώ μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στη Συρία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν οδηγηθεί σε τέλμα και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Μόσχα, στενός σύμμαχος του 'Ασαντ, μπορεί να επηρεάσει τη Δαμασκό να προβεί σε παραχωρήσεις. «Το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών έχει παράξει κάποια πρόοδο. Υπήρξε μια εύθραυστη αλλά σημαντική μείωση της βίας. Ωστόσο ξέρουμε και οι δύο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μείωση της βίας αυτής και τη μεγαλύτερη προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο Κέρι είπε ότι υπάρχει ελπίδα κατά τις συναντήσεις του στη Μόσχα να «βρεθεί και να χαραχτεί ο δρόμος για μια κατάληξη το συντομότερο δυνατόν». Δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει σε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Λαβρόφ και τον Πούτιν και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργάζονται «παρά τις διαφορές... και ότι ενώπιον της επιτακτικότητας του θέματος κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο, απόψε. Η επίσκεψη αποφασίστηκε στον απόηχο της μερικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, που ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και έχει στόχο την ενίσχυση του διαλόγου με τη Μόσχα για τη Συρία.

Αν και εγγυητές της εκεχειρίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαφωνούν στο θέμα της αποχώρησης του Ασαντ, που είναι καθοριστικό για τη διευθέτηση της σύγκρουσης η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 270.000 ανθρώπων και εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Αυτό που εξετάζουμε και που επί πολύ μακρόν εξετάσαμε, είναι πώς να φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου ο 'Ασαντ δεν θα έχει την εξουσία», είχε δηλώσει χθες υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος με αφορμή την επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ τόνισε: «Η συνεργασία μας για τη Συρία, η επιμονή μας επέτρεψε να επιτύχουμε γιατί εργαστήκαμε διαμορφώνοντας μια ισορροπία συμφερόντων, όχι μόνο αυτών της Μόσχας και της Ουάσινγκτον αλλά και όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη Συρία και εκτός της χώρας αυτής».

Για την Ουάσινγκτον, η αποχώρηση του σύρου προέδρου είναι προϋπόθεση ώστε οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα στη Γενεύη να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Αλλά για το Κρεμλίνο, μόνο οι σύροι ψηφοφόροι δικαιούνται να αποφασίσουν για την τύχη του 'Ασαντ.