Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2025 -

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: Σε 24 ώρες από τη έγκριση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, η απελευθέρωση των ομήρων. Βίντεο



Εντός 24 ωρών από τη στιγμή που το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει την πρώτη φάση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα ξεκινήσει η απελεθεύρωση των ομήρων.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των ομήρων, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν και να διατηρούν παρουσία στο 53% της Λωρίδας της Γάζας.

Η εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το τελικό σχέδιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας υπογράφηκε σήμερα το πρωί στην Αίγυπτο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Μαρουάν Μπαργκούτι δεν θα περιληφθεί στην απελευθέρωση κρατουμένων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η συμφωνία έχει υπογραφεί, διευκρίνισε ότι το «σχέδιο» οριστικοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αίγυπτο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν στην «πρώτη φάση» του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την παύση των μαχών και την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Χαμάς θα απελευθερώσει 20 ομήρους τις επόμενες ημέρες σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ ο ισραηλινός στρατός θα ξεκινήσει την αποχώρηση από το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Με τη βοήθεια του Θεού θα τους φέρουμε όλους σπίτι». Η Χαμάς δήλωσε ξεχωριστά ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, καθώς και θα επιτρέψει την είσοδο βοήθειας και την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με ορισμένες από τις πιο ακανθώδεις πτυχές του σχεδίου, όπως το εάν και πώς θα αφοπλιστεί η Χαμάς, και ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμινν Νετανιάχου σχεδιάζει να συγκαλέσει το υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας το απόγευμα της Πέμπτης (9/10) για να εγκρίνει την κατάπαυση του πυρός. Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Τόσο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όσο και η απελευθέρωση κρατουμένων αναμένεται να εγκριθούν με μεγάλη διαφορά, ακόμη και αν ακροδεξιοί υπουργοί ψηφίσουν κατά της συμφωνίας.

Μετά την έγκριση, το Ισραήλ θα δημοσιεύσει μια λίστα με τους κρατούμενους που αναμένεται να απελευθερωθούν. Τα θύματα επιθέσεων που πραγματοποιούνται από τους κρατούμενους θα έχουν 24 ώρες για να υποβάλουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για να σταματήσουν τις απελευθερώσεις, εάν έχουν αντίρρηση.