Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το Πεκίνο ετοιμάζει αποστολές στην... αθέατη πλευρά της Σελήνης



Μια βόλτα στην... ανεξερεύνητη πλευρά του φεγγαριού σχεδιάζει η Κίνα.

Συγκεκριμένα, η χώρα σχεδιάζει αποστολές για την εξερεύνηση της μακρινής, αθέατης πλευράς της Σελήνης και την αποστολή ρομπότ για την εξερεύνηση των δύο πόλων της.

Συζητούνται επίσης σχέδια για την αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι, σύμφωνα με τον Γου Γιανχούα, αναπληρωτή διευθυντή της Κινεζικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ο Γου δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι προχωρούν ομαλά οι εργασίες για την αποστολή στη Σελήνη του Chang'e-5, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να κάνει μία ήπια προσελήνωση και να επιστρέψει στη Γη στο τέλος του επόμενου έτους.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή ιδιωτών με κεφάλαια στη διαστημική βιομηχανία, ο Γου σημείωσε ότι τα εμπορικά διαστημικά προγράμματα είναι ανοικτά σε ιδιωτικές επενδύσεις, περιλαμβανομένων και των ξένων κεφαλαίων. Τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις, ιδιωτικές ή με ανάμεικτο ιδιοκτησιακό καθεστώς, συμμετέχουν στην έρευνα και ανάπτυξη εμπορικών πυραύλων και η Κίνα είναι ανοικτή αναφορικά με θέματα όπως οι εμπορικοί χώροι εκτόξευσης και η τηλεμετρία.

Πολύ λίγοι περιορισμοί υπάρχουν για τις ξένες επενδύσεις στη διαστημική βιομηχανία, δήλωσε ο Γου, με ένα μεγάλο φάσμα τομέων -από την έρευνα και παραγωγή δορυφόρων έως τις εμπορικές εφαρμογές παράγωγων υπηρεσιών και προϊόντων- να είναι απελευθερωμένο.