Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Β. Κορέα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό από τις ΗΠΑ



Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε σήμερα πως δεν θα υποκύψει στον αμερικανικό «εκβιασμό», μια μέρα μετά τη διεξαγωγή της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, η οποία καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.

«Η εποχή όπου οι ΗΠΑ μπορούσαν να εκβιάσουν μονομερώς για τα πυρηνικά τη ΛΔΚ είναι παρελθόν», γράφει η «Rodong Sinmun», επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος στη Πιονγιάνγκ, κάνοντας αναφορά στην επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας).

«Οι ΗΠΑ έχουν εξοργιστεί από τα ισχυρά στρατιωτικά μέτρα που παίρνει σταδιακά η ΛΔΚ», προσθέτει το άρθρο.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε χθες να ετοιμάσει νέα απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στη Πιονγκιάνγκ.

Σε ομόφωνο ψήφισμά τους, τα 15 κράτη μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, τόνισαν ότι θα «αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, βάσει του άρθρου 41 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και πάνω σε μια απόφαση του Συμβουλίου».

Το άρθρο 41 αφορά σε «μέτρα που δεν προβλέπουν τη χρήση της ένοπλης δύναμης». Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία ζήτησαν νέες και αυστηρές κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

Νότια Κορέα: Η πυρηνική ικανότητα της Β. Κορέας αυξήθηκε σε «σημαντικό επίπεδο»

Ο υπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας Yun Byung-se δήλωσε σήμερα πως ή πυρηνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε σε "σημαντικό επίπεδο" και πως χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις και μεγαλύτερη πίεση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για να συζητηθεί η απάντηση στην πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως κατέχει πλέον τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους.