Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τον ιό Ζίκα – Τα συμπτώματα



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση του ιού Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν υποστήριξε χθες ότι αναμένονται 3 με 4 εκατομμύρια πλήγματα του ιού στην Αμερική, εκ των οποίων τα 1,5 εκατ. στη Βραζιλία. Παράλληλα εξέφραζε τη βαθιά της ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για το φλέγον αυτό ζήτημα.

«Το επίπεδο ανησυχίας είναι υψηλό, όπως και το επίπεδο της αβεβαιότητας. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πρέπει να λάβουμε γρήγορα απαντήσεις. Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη επιτροπή, στη Γενεύη την 1η Φεβρουαρίου», τόνισε η Μάργκαρετ Τσαν. «Το περασμένο έτος, ο ιός είχε εντοπιστεί στην Αμερική, ενώ τώρα η εξάπλωσή του είναι "εκρηκτική"», πρόσθεσε η ίδια.

Ταυτόχρονα, Αμερικανοί επιστήμονες καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, επισημαίνοντας ότι ο «Ζίκα» μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία. Όσο για το εμβόλιο κατά του ιού, υπογράμμιζαν πως αν μπορεί να δοκιμαστεί σε δύο χρόνια, η διάθεσή του στο ευρύ κοινό αναμένεται σε δέκα χρόνια. 

Ο ιός ζίκα, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από δεκαετίες στην Αφρική, συνήθως προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα. Ειδικότερα, περίπου 1 στους 5 ανθρώπους με τον ιό Ζίκα δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Επίσης στο ίδιο ποσοστό (20%) ένας φορέας του ιού θα ασθενήσει κιόλας. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι:

  • Πυρετός, εξάνθημα, πόνος στις αρθρώσεις και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια).
  • Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο των μυών και πονοκέφαλο.
  • Τα συμπτώματα του Ζίκα είναι παρόμοια με εκείνα του δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya, ασθενειών που επίσης μεταδίδονται μέσω των ίδιων κουνουπιών που μεταδίδουν και τον Ζίκα.
  • Η περίοδος επώασης (ο χρόνος από την έκθεση στον ιό μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων) δεν είναι γνωστός, αλλά εκτιμάται ότι κυμαίνεται από μερικές μέρες μέχρι και μία εβδομάδα.

Πρόσφατα ανιχνεύθηκε στη Βραζιλία όπου ενοχοποιήθηκε για συγγενείς εγκεφαλικές βλάβες, αναγκάζοντας τις αρχές άλλων χωρών να εκδώσουν οδηγία για τις εγκύους που ταξιδεύουν στη Ν.Αμερική.

Πάντως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων  Guillain Barré στηΓαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Aedes, μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω του αίματος. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αν και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες-μέλη δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν κρούσματα του ιού στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.