Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ιταλία: Αυξάνονται οι επιθέσεις της μαφίας προς δημοσιογράφους



Κάψιμο αυτοκινήτων, σφαίρες με το ταχυδρομείο, τηλεφωνήματα και απειλές, είναι μερικοί από τους τρόπους που επιλέγει η Μαφία να κλείνει τα στόματα των δημοσιογράφων που τολμούν να ασχολούνται μαζί της στην Ιταλία. 

 

Και αν νομίζετε ότι όλα αυτά ήταν πρακτικές του παρελθόντος, μία πρόσφατη έρευνα που ανακοίνωσε η ένωση δημοσιογράφων της γειτονικής χώρας, δείχνει ότι το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, με κορύφωση το 2014.

Η έρευνα έγινε μεταξύ του 2006 και του 2014 και αφορούσε 2.060 περιστατικά «βίας» από την πλευρά της Μαφίας. Και ο αριθμός είναι μάλλον συντηρητικός, καθώς όπως αναφέρει ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας, ένας μικρός αριθμός των θυμάτων είναι διαθέσιμος να μιλήσει μετά το όποιο περιστατικό τον φέρει αντιμέτωπο με την Μαφία. 

Ενώ όταν δεν επαρκούν οι συνήθεις τρόποι εκφοβισμού, επιστρατεύονται και τα νομικά μέσα, με διεφθαρμένους νομικούς να κυνηγούν τους δημοσιογράφους για αστείες υποθέσεις. Μία δημοσιογράφος, η Milena Gabanelli δήλωσε ότι ένας από τους τρόπους να της κλείσουν το στόμα είναι να έχουν εκδοθεί δεκάδες κλήσεις της αστυνομίας εναντίον της, θέλοντας εκτός των άλλων να την εξοντώσουν και οικονομικά.

Η πιο επικίνδυνη περιοχή για τους δημοσιογράφους είναι η Καλαβρία και βεβαίως η πατρίδα της Κόζα Νόστρα, η Σικελία. Περίπου 20 Ιταλοί δημοσιογράφοι ζουν υπό την προστασία ένοπλης φρουράς ενώ εννέα έχουν σκοτωθεί από την Μαφία τα τελευταία χρόνια. 

Ένας από τους πιο διάσημους δημοσιογράφους που ζει με αστυνομική φρουρά είναι ο Roberto Saviano, ο οποίος απειλήθηκε από την μαφία μετά από ένα άρθρο του που ξεσκέπαζε αρκετά από τα μέλη της. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι θέλει όσο οτιδήποτε άλλο να επιστρέψει στην κανονική ζωή, καθώς εκτός από ελάχιστες εμφανίσεις στο εξωτερικό, είναι αναγκασμένος να ζει μέσα σε ένα σπίτι χωρίς παράθυρα και με αστυνομικούς παντού. 

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται πολλοί ακόμα δημοσιογράφοι, κάτι που ανάγκασε την οργάνωση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» να καλέσουν την Ιταλική κυβέρνηση να ρίξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία των δημοσιογράφων που απειλούνται από τη Μαφία. 

Το καλό πάντως με την Ιταλία, σε αντίθεση με άλλες χώρες που το δημοσιογραφικό έργο βρίσκει συχνά μπροστά του το οργανωμένο έγκλημα (όπως το Μεξικό) είναι ότι οι ιταλικές αρχές αλλά και η κοινωνία είναι πια στην μεγάλη της πλειοψηφία εντελώς αντίθετη στις πρακτικές της Μαφίας. 

Μέχρι όμως αυτό να φθάσει και στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, θα χρειαστούν όπως φαίνεται μερικά χρόνια ακόμα.