Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 -

Γέμισε από fake news το διαδίκτυο στη Γαλλία - Ανταγωνισμός για τα πρώτα αποτελέσματαΙστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης από το Βέλγιο, την Ελβετία τον Καναδά και άλλες γαλλόφωνες περιοχές του πλανήτη έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν αποτελέσματα exit polls, κυρίως από τις υπερπόντιες κτήσεις, καθώς δεν υπόκεινται στους ίδιους νομικούς περιορισμούς με τα ΜΜΕ στο «εξάγωνο» (όπως ονομάζεται η μητροπολιτική Γαλλία). 

Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία στη Γαλλία, τα ΜΜΕ στην χώρα δεσμεύονται από τον Νόμο ο οποίος απαγορεύει ρητώς την δημοσίευση δημοσκοπήσεων ή εκτίμησης αποτελέσματος και οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν απλώς τους συναδέλφους τους κυρίως στο Βέλγιο και την Ελβετία να παίρνουν την μερίδα του λέοντος της ενημέρωσης. Αρκετοί Γάλλοι δημοσιογράφοι έχουν ήδη προειδοποιήσει τους Βέλγους συναδέλφους τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τι «ψεύτικες ειδήσεις, οι οποίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με το όνομα του Radio Londres. 

Το “Radio Londres” (ράδιο Λονδίνο) αποτελεί μια ιδέα ενός απόφοιτου του Sciences Po, του εμβληματικού ινστιτούτου πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, το οποίο δημοσιεύσει εδώ και πολλά χρόνια ειδήσεις σχετικές με τις γαλλικές εκλογές, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει προβλήματα με τον Νόμο καθώς επιλέγει να γράφει με μορφή κωδικοποιημένων μηνυμάτων. Όπως ακριβώς έκανε το πρώτο Radio Londres, το οποίο έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα στους Γάλλους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, το διαδικτυακό του αντίγραφο στον 21ο αιώνα δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα αμφιβόλου εγκυρότητας ειδήσεις, χρησιμοποιώντας λογοπαίγνια βρίσκοντας ένα μεγάλο παράθυρο στον γαλλικό Νόμο. 

Μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες Liberation και Le Monde έχουν ήδη επιστήσει την προσοχή στους αναγνώστες τους για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά παράλληλα στηλιτεύουν και το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο της χώρας το οποίο, σύμφωνα με τα εν λόγω Μέσα Ενημέρωσης, ενισχύει απλώς τα ανταγωνιστικά Μέσα στις όμορες γαλλόφωνες χώρες. 

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της η Liberation 

«Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ήδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένα σάιτ, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα.

Είναι αλήθεια ότι τα σάιτ του Βελγίου και τα σάιτ της Ελβετίας, όπως γίνεται κάθε φορά, θα γνωρίσουν ώρες δόξας απόψε, ενώ ο γαλλικός Τύπος θα κοιτάζει τα τρένα να περνούν και θα …ζηλεύει!». «Ο γαλλικός νόμος, αργεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην διείσδυση του ίντερνετ στα γαλλικά νοικοκυριά. Και τι να κάνουμε; Η Liberation δεν έχει πρόθεση να σπάσει τον νόμο. Ψάξτε τα άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».