Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022 -

G7: Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τα σύνορα Γαλλίας – ΙσπανίαςΈνα πολύχρωμο πλήθος συγκεντρώθηκε στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία, μερικά χιλιόμετρα από το Μπίαριτς, όπου φιλοξενείται το G7, η Σύνοδος των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του Πλανήτη.

Τα αιτήματά τους; Πανσπερμία. Από την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, μέχρι την κατάργηση της παγκοσμιοποίησης. Και από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, μέχρι την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Κοινή συνισταμένη, η αντιμετώπιση του οικολογικού εγκλήματος που συντελείται στον Αμαζόνιο, τόσο με τις πυρκαγιές, όσο και με την εκρίζωση των δασών. Και κοινός τους «εχθρός» οι 7 ηγέτες, οι G7.

G7 - Διαδήλωση
«Οι μεγαλύτεροι καπιταλιστές ηγέτες βρίσκονται εδώ και πρέπει να τους δείξουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται», είπε ο 48χρονος Γάλλος Αλέν Μισανά, ένας ηλεκτρολόγος που φορούσε το χαρακτηριστικό κίτρινο γιλέκο. «Είναι περισσότερα χρήματα για τους πλούσιους και τίποτα για τους φτωχούς. Βλέπουμε να καίγονται τα δάση της Αμαζονίας και να λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική. Οι ηγέτες του G7 θα μας ακούσουν», πρόσθεσε ο ίδιος. G7 - Διαδήλωση
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα, με τα περισσότερα μηνύματά τους να απευθύνονταν στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο.

«Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Επικεφαλής κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο. G7 - Διαδήλωση
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πόλη Εντάι ως την πόλη Ιρούν της Ισπανίας, περίπου 30 χλμ νοτίως της Μπιαρίτς.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς για τις ανάγκες του G7 και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική. G7 - Μέτρα ασφαλείας
G7 - Μέτρα ασφαλείας

Χθες Παρασκευή τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί από την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από διαδηλωτές κοντά στην αντι-σύνοδο της G7 στην Εντάι. Η αστυνομία συνέλαβε 17 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Γαλλίας και πέραν των συνόρων της, στην περιοχή των Βάσκων αυτονομιστών.
«Η διαδήλωση κατά της G7 γίνεται σε αυτή την περιοχή των Βάσκων και θέλουμε ο κόσμος να δει ότι ανήκουμε εδώ», είπε ο 46χρονος Αλφρέντο Ακούνα, ένας μηχανικός από το Σαν Σεμπαστιάν, ο οποίος φορούσε παραδοσιακό βασκικό ρουχισμό.

«Συμμετέχουμε σε πολλά κινήματα, ανάμεσά τους αντικαπιταλιστικά και αντιφασιστικά και επομένως είναι σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ για να το δείξουμε».