Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας!



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διαταγή σε κυβερνητικά στελέχη, αφότου άρχισαν να εργάζονται στον Λευκό Οίκο, να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας, εξαιτίας των διαρροών που σημειώθηκαν τους πρώτους μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, έγραψε την Κυριακή η εφημερίδα The Washington Post.

Οι συμφωνίες αυτές όριζαν ότι τα κυβερνητικά στελέχη θα καλούνταν να καταβάλουν πολύ βαριά χρηματικά πρόστιμα εάν αποκάλυπταν εμπιστευτικές πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης ή άλλους, ενώ προβλεπόταν πως θα παραμείνουν σε ισχύ κι αφού ο Τραμπ εγκαταλείψει την προεδρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ένα προσχέδιο της συμφωνίας όριζε πως οι παραβάτες θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν 10 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο για κάθε παραβίαση της συμφωνίας στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τη Ρουθ Μάρκους, στέλεχος της Ποστ.

Πάντως πηγές που είναι ενήμερες για το οριστικό κείμενο δεν θυμούνται να είδαν σε αυτό τόσο υψηλό ποσό, συμπλήρωσε η ίδια.

Κορυφαία στελέχη της εκστρατείας του Τραμπ υπέγραψαν παρόμοιες συμφωνίες, ωστόσο νομικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον μια τέτοια συμφωνία είναι έγκυρη ή νόμιμη προκειμένου για κυβερνητικά στελέχη, ενώ θυμίζουν το γεγονός ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η ελευθερία του λόγου.

Αρκετοί αξιωματούχοι συναίνεσαν εντέλει να υπογράψουν τις συμφωνίες εν μέρει επειδή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα είναι ανεφάρμοστες, συμπλήρωσε η Ουάσινγκτον Ποστ.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.