Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εικόνες εμφυλίου στη Βουλή της Βενεζουέλας. Εισβολή, τραυματισμοί και χάος (Βίντεο)



Η βουλή της χώρας, όπου η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία, δέχθηκε επίθεση το πρωί από περίπου 100 άτομα ντυμένα στα κόκκινα και φωνάζοντας "Ζήτω η επανάσταση!".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της βουλής Χούλιο Μπόρχες, πάνω από 350 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επισκέπτες εγκλωβίστηκαν στον κτίριο, ενώ πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με ελαφριά τραύματα.

Δεκάδες άνθρωποι, κάποιοι κρατώντας ρόπαλα, φορώντας κουκούλες και άλλοι κόκκινα ρούχα – στα χρώματα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος – εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της κοινοβουλίου,του μόνου θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση, πετώντας κροτίδες και προκαλώντας χάος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφεραν ότι εκτός από βουλευτές, τραυματίστηκαν και δημοσιογράφοι. Οι βουλευτές πραγματοποιούσαν ειδική συνεδρία για να τιμήσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας.

Άρχισε κατά το τέλος της ημέρας χθες, τοπικής ώρας, η έξοδος μερικών από τις εκατοντάδες ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στην Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας στο Καράκας από φιλοκυβερνητικές ομάδες, είπαν μάρτυρες.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης με αίματα να τρέχουν από τα πρόσωπά τους.

Όλα αυτά ενώ ο Νικολάς Μαδούρο, που σχεδόν την ίδια στιγμή παρακολουθούσε τη στρατιωτική παρέλαση και τις επιδείξεις των μαχητικών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας. Είπε πως καταδικάζει την εισβολή στη Βουλή και τα επεισόδια.