Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ανοιχτός ο Τραμπ σε διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας με το Ιράν



Ανοιχτός σε διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την υπάρχουσα διεθνή συμφωνία με την Τεχεράνη, όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά θα στείλει και ένα «σωστό μήνυμα» στην Πιονγιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι σε επτά χρόνια, η ισχύς της συμφωνίας με το Ιράν θα λήξει και τότε η Τεχεράνη «θα μπορεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα».

«Αυτή απλά δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση. Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Δημιουργούν πυραύλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προορίζονται για τηλεοπτικούς σκοπούς. Δεν το πιστεύω», τόνισε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαπραγματευτούμε μια πραγματική συμφωνία».

Ο κ. Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για ψέματα της Τεχεράνης μετά από την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν μετέφερε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε μυστική τοποθεσία.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη διέψευσε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα».