Τετάρτη 05 Νοεμβρίου 2025 -

Υπουργός ενέργειας: «Θέλουμε ρεαλισμό. Είμαστε υπέρ της μείωσης των εκπομπών ρύπων, αλλά δεν θα βάλουμε τους αριθμούς πάνω από τους ανθρώπους»



Στην κορυφή της διεθνούς ενεργειακής ατζέντας τοποθετείται η Ελλάδα, ενόψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ και 25 υπουργοί Ενέργειας από την Ε.Ε., σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου.

Όπως είπε ο κ. Παπασταύρου μιλώντας στο ΕΡΤnews, η παρουσία των Αμερικανών αξιωματούχων αποτελεί «μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση» και δείχνει τη σημασία της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.

«Η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και σχέδιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνει την ενεργειακή στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Παπασταύρου επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για νέες επενδύσεις σε αγωγούς και σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέες συμφωνίες στις 7 Νοεμβρίου.

«Είμαστε πολύ κοντά να δούμε συμφωνίες που θα μας εκπλήξουν θετικά, με αμερικανική συμμετοχή στον ενεργειακό τομέα», σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στις υποδομές, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα διαθέτει τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, ενώ εξετάζεται η δημιουργία και τρίτου σταθμού LNG. Τόνισε πως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η πολιτική σταθερότητα και η φιλική στάση προς τις επενδύσεις την καθιστούν «ιδανικό δίαυλο για τη ροή αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες για γεωτρήσεις:

«Δεν μπορώ να πω αν θα χρειαστούν 4, 5 ή 6 χρόνια, αλλά είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για εμάς να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο».

Στρατηγικά έργα με Αίγυπτο και Κύπρο

Ο κ. Παπασταύρου στάθηκε και στα ενεργειακά καλώδια διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας τα έργα «οραματικά αλλά απολύτως αναγκαία».

«Η ενέργεια που θα έρθει από την Αίγυπτο είναι αιολική και θα συμβάλει στην παροχή άφθονης και φθηνής ενέργειας, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε.

Για τη διασύνδεση Κύπρου–Ελλάδας, εξήγησε ότι μετά από δύο χρόνια στασιμότητας υπάρχει πλέον πρόοδος, καθώς «οι άδειες μεταβιβάστηκαν και οι δύο πλευρές δείχνουν πρόθεση επίλυσης των εκκρεμοτήτων».

Τέλος, ενόψει της Συνόδου Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τους στόχους για μείωση εκπομπών αερίων ως το 2040, ζητώντας όμως ευελιξίες και ρήτρα αναθεώρησης: «Είμαστε υπέρ της μείωσης, αλλά δεν θα βάλουμε τους αριθμούς πάνω από τους ανθρώπους. Θέλουμε ρεαλισμό και προστασία για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

 

 

«Δεν θα απογοητεύσω τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα απογοητεύσω την Ελλάδα και τους ανθρώπους που με δέχτηκαν στη ζωή τους και που λατρεύουν την θρησκεία τους, αγαπούν την οικογένεια και την ελευθερία. Μόνο αυτό σας λέω: Τώρα ξεκινάμε», δήλωσε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, προσερχόμενη το βράδυ της Κυριακής στην ιδιωτική μουσική εκδήλωση στο Κέντρο Αθηνών.

Η θητεία της ξεκινά επίσημα την Τρίτη, όταν θα παραδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Η πρεσβευτής εντός της εβδομάδας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στο επίκεντρο των πρώτων επαφών θα βρεθούν οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών, με το 2025 να είναι μεταξύ άλλων το έτος ανανέωσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η ενέργεια και οι προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, ενώ θα υποδεχτεί και τους υπουργούς Ενέργειας Κρις Ράιτ και Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ των ΗΠΑ, ενόψει του συνεδρίου P- TEC, που θα συνδιοργανωθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου από Αθήνα και Ουάσιγκτον, με στόχο την προώθηση ενεργειακών έργων και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Η ίδια δήλωσε: «Ως πρέσβης ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τη δέσμευση της Ουάσινγκτον υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε η νέα πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα στο πρώτο μήνυμά της επί ελληνικού εδάφους.

Η 25η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που αναλαμβάνει τη θέση αυτή. Είχε εργαστεί στις καμπάνιες του Ντόναλντ Τραμπ, διαθέτει πτυχίο Νομικής, ενώ θεωρείται ότι διαθέτει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο. Μαζί με τις πρεσβείες της Άγκυρας και Λευκωσίας δημιουργείται ένα διπλωματικό τρίγωνο με πρόσβαση στο στενό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.