Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τουρκικό F-16 παρενόχλησε ελληνικό ελικόπτερο Super Puma στο Φαρμακονήσι



Σοβαρό περιστατικό που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφηκε χθες το μεσημέρι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Συγκεκριμένα, νότια του Φαρμακονησίου, τουρκικό F-16 παρενόχλησε ελληνικό ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αναζητώντας βάρκα με παράτυπους μετανάστες.

Το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος χαμηλότερο των 500 ποδιών πάνω από τη θάλασσα και έγινε αντιληπτό από τουρκικά F-16. Ένα αεροσκάφος από το ζεύγος κατευθύνθηκε προς το Super Puma, φθάνοντας σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδιών από αυτό. Από αυτό το ύψος κινήθηκε κάθετα ξανά προς τα πάνω με αποτέλεσμα τα αέρια από την τουρμπίνα του τουρκικού F-16 να αποσταθεροποιήσουν το Super Puma.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι χειριστές του Super Puma κατάφεραν να διατηρήσουν το ελικόπτερο στην πορεία του με πολύ μεγάλη δυσκολία. Εμπειροι χειριστές ανέφεραν στην «Κ» ότι στην περίπτωση που το ελικότπερο ήταν παλαιότερης τεχνολογίας, το περιστατικό θα μπορούσε να είχε τραγική κατάληξη.

 

Πηγή: kathimerini.gr