Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 -
Συννεφιά

2 °C

Σήμερα, 25. Ιανουαρίου 2022

Τετ α τετ Τσίπρα με Ερντογάν, Πούτιν, Λαγκάρντ και Γκουτέρες στο ΠεκίνοΤην τυπική απάντηση της Άγκυρας για την επισημοποίηση της συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν στο Πεκίνο αναμένει η Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην κινέζικη πρωτεύουσα και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, έχει οριστεί για το μεσημέρι της Κυριακής 14 Μαΐου και θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά ελληνοτουρκικά θέματα, με επίκεντρο την αποκλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, το προσφυγικό, αλλά και τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνται στην Αθήνα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εφόσον η Άγκυρα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ καθώς θα συζητηθεί η στάση του ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα εν όψει και του Eurogroup στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες

Με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει την πορεία του Κυπριακού, το προσφυγικό και την κατάσταση στα δυτικά βαλκάνια, ενώ θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα της Κίνας και με τον πρόεδρο της Ελβετίας.