Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σήμα κινδύνου από εξαγωγές - ΑΕΠ λόγω capital control και κρίσης



Ο χάρτης των αγορών που έχασε η Ελλάδα το 2016 όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΞ, "εκπέμπει" σήμα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας και του ΑΕΠ που δέχεται πιέσεις λόγω των capital control αλλά και της διεθνούς κρίσης.

Τα στοιχεία μαζί με βροχή δυσμενών ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΙΟΒΕ και άλλες πηγές που προηγήθηκαν αποτυπώνει τις πιέσεις στο οικονομικό κλίμα, στον τζίρο του τουρισμού, στην ανεργία αλλά και στις οφειλές των ιδιωτών  και αποτελούν - σύμφωνα με αναλυτές - τον προάγγελο για τα στοιχεία του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2016 που αναμένονται σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία του ΥΠΕΞ

Χάθηκε το 8,5% των εξαγωγών στο 5μηνο του 2016 σε σχέση με το 2013, ενώ έως 78,9% είναι οι απώλειες στους 20 μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς της Ελλάδας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις εξαγωγές του α' 5μήνου του 2016 (σε σχέση με το 2013) προς την Ν. Κορέα, την Σ. Αραβία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Απώλειες καταγράφονται στις εξαγωγές προς την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, ενώ στον αντίποδα μεγάλη ήταν η άνοδος στις εξαγωγές προς την Κύπρο, την Πολωνία αλλά και προς την Ολλανδία.

Συνολικά το 2015 συγκριτικά με το 2013 η μείωση είναι 5,1%. Τα στοιχεία του ΥΠΕΞ ταυτίζονται με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν τον Ιούνιο (χωρίς ανάλυση προορισμών) μείωση 6,6% στις εξαγωγές αλλά και πτώση 8,1% στο 6μηνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών για την πληροφόρηση εξαγωγέων/επενδυτών στο portal του ΥΠΕΞ "Αγορά" www.agora.mfa.gr, δημιουργήθηκαν και αναλυτικοί πίνακες ανά κλάδο/προϊόν για το εισαγωγικό εμπόριο 35 κρατών, που θεωρούνται οι κύριοι πελάτες της χώρας ή βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής επέκτασης των εξαγωγών της και παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά τα 2013-2016.

Ύφεση το πρώτο εξάμηνο

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές αλλά και για την γενικότερη πορεία της οικονομίας προκαλούν πλέον την εκτίμηση ότι η οικονομία δεν βυθίστηκε σε ύφεση μόνο το α' τρίμηνο αλλά όλο το α' εξάμηνο του 2016. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, ενώ αναμένονται σήμερα τα πρώτα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.

Πάντως, το ΥΠΟΙΚ παραμένει αισιόδοξο ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει από το β' εξάμηνο και θα παραμείνει ισχυρή έως το 2020.

Σε εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2017 στο σκέλος των εσόδων που απέστειλε προ ημερών στις δημόσιες υπηρεσίες ο αρμόδιος αναπληρωτής Γ. Χουλιαράκης καταγράφεται εκτίμηση για  ύφεση 0,3% φέτος (στο 1,4% εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ την ύφεση το πρώτο τρίμηνο στις μέχρι πρότινος ανακοινώσεις).

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει επίσης ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2017, κατά 3,1% το 2018, κατά 2,8% το 2019 και κατά 2,5% το 2020 φτάνοντας τότε σε 205,9 δισ. ευρώ από 175,14 δισ. ευρώ φέτος.