Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ν. Φίλης: Προβληματίζομαι αλλά δίνω ψήφο εμπιστοσύνης



Τον προβληματισμό του για σημεία της συμφωνίας εξέφρασε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως «με την ψήφιση των μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς, αλλά και των αντοχών της κοινωνίας».

Ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, διευκρίνισε ότι «ψηφίζουμε τα νέα σκληρά μέτρα με τα θετικά αντίμετρα ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους», σημειώνοντας ότι «η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο κ. Φίλης στάθηκε στα λεγόμενα αντίμετρα, επαναλαμβάνοντας ότι «τα μέτρα μας επιβλήθηκαν».

«Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν -εξαναγκαζόμενος έστω- διευκολύνεις τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, όταν παραχωρούνται κοψοχρονιά σε funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, όταν ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;», διερωτήθηκε.

Όπως πρόσθεσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα, όμως άλλοι είναι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, με την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού που αποτυπώνεται σε όλη την οικονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης».

Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι τηρώντας τις συμφωνίες «που εξήγησα πώς μας επιβλήθηκαν», η Αριστερά «υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», ωστόσο προειδοποίησε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ δημοσίου και λαϊκού συμφέροντος».

«Για το λόγο αυτό παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ενόχληση, μια φιλολογία που αναπτύσσεται από κέντρα και παράκεντρα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σκοπό να πιέσει ώστε να εγκατασταθεί αυτή η μνημονιακή μηχανική εντός των γραμμών του κόμματός μας, στο όνομα της δήθεν απαραίτητης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε και πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο όμως θα ισοδυναμούσε με πρόωρη γήρανση».