Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα



Τέλος Απριλίου αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και συγκεκριμένα μετά την εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται 21 - 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, που επικαλείται υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, την ίδια περίοδο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά και να νομοθετηθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα από Βουλή.

Μια πρώτη «γεύση» για το χρέος αναμένεται σήμερα, καθώς για το θέμα συναντώνται στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ και η Άγκελα Μέρκελ, ενώ η Αθήνα στέλνει τελεσίγραφο στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος.

Η Αθήνα προσβλέπει παράλληλα και σε ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το αργότερο έως τις 22 Ιουνίου που συνέρχεται το ΔΣ της ΕΚΤ.

Με την επιστροφή των Θεσμών, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με το πού θα «κάτσει η μπίλια» στο νέο «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο, αν αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με το αριθμό των παιδιών και αν «χειρουργικές επεμβάσεις» στο αφορολόγητο συνοδευτούν με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και κυρίως με τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για να περιοριστούν οι φορο-επιβαρύνσεις.